LibreOffice 4.3 je stigao, provjerite koja sve poboljšanja donosi

Ako kojim slučajem tražite kvalitetnu alternativu Microsoftovom Office paketu ili jednostavno koristite 'open source' rješenja, onda je novi LibreOffice jednostavno neizbježan uredski paket koji morate imati.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 30.07.2014. / 19:21

LibreOffice 4.3 je stigao, provjerite koja sve poboljšanja donosi

Ako kojim slučajem tražite kvalitetnu alternativu Microsoftovom Office paketu ili jednostavno koristite "open source" rješenja, onda je novi LibreOffice jednostavno neizbježan uredski paket koji morate imati.

Ako se zna da je još i besplatan, onda doista ne ostaje previše prostora za razmišljanje, pogotovo jer je The Document Foundation, koja stoji iza ovog besplatnog alata za manipulaciju dokumentima objavila kako je LibreOffice 4.3 dostupan za preuzimanje u finalnoj verziji. Istina, navedeni uredski paket je i do sada bilo moguće preuzeti potpuno besplatno, ali radilo se o beta verziji, koja je očigledno dovoljno "ispeglana" kako bi se u produkciju pustilo finalno izdanje. Što donosi inačica kodnog naziva LibreOffice Fresh, koji su noviteti i isplati li se uopće upuštati u instalaciju, odnosno može li vam doista ovaj softver nadomjestiti sve što nudi Microsoft Office? Odgovor je uglavnom da, iako će mnogi vjerojatno posegnuti za vječitim argumentom kako to "nije baš isto", ali uglavnom se radi o navikavanju na sučelje, pogotovo ako govorimo o "običnim" korisnicima kakva je velika većina.

Novi LibreOffice 4.3 dostupan je u verzijama za Windows, Mac i Linux, donosi novo sučelje, poboljšane performanse i podosta novih značajki. Izdvajamo poboljšanu interoperabilnost dokumenata, bolje upravljanje komentarima, intiuitivnije upravljanje proračunskim operacijama unutar funkcije "Calc" i podršku za animirane 3D modele u "Impressu". U novom izdanju dolazi i 30 novih Excel formula, nove proračunske baze i tablice, nove mogućnosti i funkcije za Mac korisnike, ograničenje broja znakova u stavkama podignuto je sa 16-bitnoga (65.535 znakova) na 32-bitno (više od dvije milijarde znakova), izmijenjene su navigacijske trake, poboljšano je skaliranje slika i još dosta toga. U svakom slučaju, preporučujemo vam da ga isprobate, jer vas doslovce ne košta ništa, a novi LibreOffice 4.3 možete preuzeti ovdje

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti