LibreOffice stiže na Android i donosi otvorene formate datoteka

Zaklada za dokumente odnosno The Document Foundation, neprofitna udruga zaslužna za razvoj najpoznatijeg svjetskog besplatnog uredskog paketa - LibreOffice, objavila je javni natječaj u kojem traži kompaniju koja bi radila na osnovnom sustavu za Android verziju.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 08.09.2014. / 12:00

LibreOffice stiže na Android i donosi otvorene formate datoteka

Zaklada za dokumente odnosno The Document Foundation, neprofitna udruga odgovorna za razvoj najpoznatijeg svjetskog besplatnog uredskog paketa - LibreOffice, objavila je javni natječaj u kojem traži kompaniju koja bi radila na osnovnom sustavu za Android verziju.

LibreOffice za Android platformu

Kako u natječaju navode, fondacija planira uložiti u razvoj svog LibreOffice uredskog paketa, za Android uređaje kao što su pametni mobiteli i tableti, proširujući time garnituru uređaja na kojim ovaj popularni softver radi. Viška vremena očito nema, tvrtka se traži hitno, a gotov proizvod očekuje se već u veljači sljedeće godine. LibreOffice za Android trebao bi uključivati alate Writer, Calc, Impress, Draw i Math, a svi bi trebali biti prilagođeni Android platformi te općenito, zaslonima na dodir.

Čitav popis zahtjeva možete pogledati na službenim web stranicama.

LibreOffice za Android platformu

Znači li ovo da uskoro možemo očekivati LibreOffice na Android uređajima? Još na prvoj LibreOffice konferenciji, fondacija je najavila planove za migraciju uredskog paketa na mobilne uređaje. Po nekim navodima, 90 posto koda je gotovo odnosno može se vrlo lako implementirati/kompilirati na Android platformi koja je pak bazirana na GNU/Linuxu, dok ostatak navodno predstavlja izradu korisničkog sučelja. Kao mogući zastoj spominje se i veličina aplikacije, koja za nekoliko megabajta prelazi maksimum postavljen od strane Google Play Storea iliti 50 MB.

LibreOffice za Android platformu

Međutim, mi se nećemo baviti špekulacijama već samo naglasiti važnost LibreOfficea koja leži u otvorenim formatima, točnije ODF-u koji je trenutno jako slabo podržan na mobilnim platformama, dok je istovremeno zakonski propisan kao pretpostavljen u mnogim državama EU, uključujući Republiku Hrvatsku. Kad bi se LibreOffice mogao pojaviti na iOS ili Windows Phone platformama, nemamo informaciju.

Pitanje za čitatelje - ukoliko bi LibreOffice za Android, kvalitetom bio konkurentan sličnim aplikacijama, biste li obavili migraciju sa sadašnjeg mobilnog uredskog paketa?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti