Kako su počela prva testiranja cjepiva na ljudima, tako je javnost preusmjerila pažnju i na rezultate tih testiranja. No količina dezinformacija koja se svakodnevno javlja na internetu čini čitavu situaciju s pandemijom samo još gorom.

Jedna od osoba koja se podvrgnula eksperimentalnom testiranju jest i dr. Elisa Granato, mikrobiologinja sa Sveučilišta Oxford.

Neprovjereni i nepotvrđeni izvori objavili su da je preminula nakon što je primila eksperimentalno cjepivo, no ta 32-godišnja liječnica zapravo je posve dobrog zdravlja.

Nakon što se pojavio internetski članak da je Granato umrla zbog komplikacija nakon primanja cjepiva, britanska je vlada to porekla, no javnost je htjela više dokaza.

To je natjeralo samu doktoricu Granato da se osobno obrati javnosti preko interneta i pokaže svima da je zapravo sasvim dobro. Cjepivo je primila baš na svoj 32. rođendan, 23. travnja, izvijestio je BBC.

Malo toga se može usporediti s buđenjem i čitanjem lažnog članka o vlastitoj smrti... Ja sam dobro, ljudi, poručila je Granato u objavi na Twitteru. Nakon toga je za BBC dala i intervju preko Skypea kako bi zaustavila zle glasine kojima je samo cilj skupljanje klikova.

Ja sam znanstvenica pa sam htjela pružiti potporu znanstvenom procesu kako god mogu. S obzirom na to da ne proučavam viruse, osjećala sam se beskorisno ovih dana pa sam osjetila i da je to vrlo lagan način kako mogu doprinijeti toj borbi, rekla je Granato.

U bezobraznom i posve lažnom "članku", tvrdilo se da je Granato zbog komplikacije nakon primanja cjepiva preminula u roku od nekoliko sati. Glasnogovornik britanskog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i sam je demantirao te glasine.

Izvor: Medical Daily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju