Lily - pametni dron s brojnim inovativnim mogućnostima

Budući da su klasični dronovi već kreirali svoje tržište, onda slobodno možemo reći da se industrija dronova poprilično dobro razvija.

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.05.2015. / 07:31

Lily - pametni dron s brojnim inovativnim mogućnostima

Budući da su klasični dronovi već kreirali svoje tržište, onda slobodno možemo reći da se industrija dronova poprilično dobro razvija.

No, jeste li ikada čuli da postoji pametni dron? Postoji. I krije se iza poprilično nježnog imena Lily. Riječ je o startup projektu koji podrazumijeva dron bez pilota s nevjerojatnim sposobnostima uzlijetanja i slijetanja.

Dron Lily kreirali su studenti informatike Antoine Balaresque i Henry Bradlow. Vodeći se idejom da danas gotovo svi vole snimati ili fotografirati različite životne situacije, odlučili su napraviti nešto što će to svima i osigurati, bez selfie štapa, umjetne ruke ili osobe koja će fotografirati. Lily - pametni dron s brojnim inovativnim mogućnostima

Oni su napravili dron s raznim pametnim funkcijama i mogućnostima. Lily dron prati i snima željenu osobu u pokretu, i to bez ikakvog pilota. Ovaj dron to postiže pomoću GPS sustava praćenja pa tako snima i prati osobu koja nosi poseban GPS Lily prsten.

Osim toga, dron Lily ima nekoliko načina snimanja: snimanje sa strane, snimanje iza subjekta, snimanje ispred subjekta, snimanje oko subjekta i snimanje tijekom nadlijetanja.

Ipak, najzanimljivije je to što dron Lily ima nevjerojatnu mogućnost samostabilizacije pri uzlijetanju. Da bi dron Lily uzletio, dovoljno je samo vinuti ga u oblake. On će zatim automatski aktivirati propelere i započeti kalibraciju položaja.

Dron Lily je jako sličan nekim GoPro kamerama zato što je, osim što ima vrhunske leće i karakteristike kamere, potpuno otporan na vodu, a GPS prsten, odnosno uređaj kojeg prati dron ima svoju masku koja ga štiti od vode i oštećenja tijekom nekih intezivnijih aktivnosti.

Lily - pametni dron s brojnim inovativnim mogućnostima

Kamera može snimiti 60 frameova po sekundi u 1080p rezoluciji ili sa 120 frameova po sekundi u 720p rezoluciji. Format videozapisa je H.264 codec ili mp4. Također, kamera ima optičku stabilizaciju slike i fiksirani fokus.

Dron ima litij-ion bateriju čije je vrijeme punjenja 2 sata, a vrijeme leta i snimanja je 20 minuta u kontinutetu. Što se letenja tiče, Lily može postići najvišu točku od 15 metara iznad glave subjekta koji drži prsten. Najbliža točka je 1.75 metara. Što se tiče brzine, ako se subjekt ne kreće brže od 40 kilometara na sat, dron Lily će osobu moći uspješno pratiti.

Naravno, Lily ima svoju aplikaciju koja se može preuzeti sa Google Play ili iOS App Store trgovine. Aplikacija je bitna kako biste mogli uređivati i dijeliti sadržaj, kreirati prilagođene snimke i fotografije, kao i mijenjati postavke kamere. Interna memorija Lily drona je 4 GB, no ona se može proširiti putem microSD kartice.

Lily - pametni dron s brojnim inovativnim mogućnostima

Lily je letjelici koja može napraviti vrhunske fotografije i videozapise. Kao i uvijek, prostora za unaprijeđenje uvijek ima. Prva stvar je vrijeme letenja i snimanja. Druga je mogućnost izbjegavanja objekta za vrijeme letenja. Zamislite koje se sve nezgode mogu dogoditi ako zalutate negdje u šumi ili ako ste u gradu pa uletite negdje gdje ima previše kablova i stupova.

Cijena drona je 499 dolara sa svim troškovima dostave, a za sada se može samo rezervirati.

Pogledajte na koji način radi i funkcionira ovaj dron:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti