Litij u pitkoj vodi identificiran kao potencijalni faktor rizika za razvoj autizma

Litij se prije povezivao s pobačajima i srčanim malformacijama u novorođenčadi, nov sad je prvi put uspostavljena povezanost s poremećajem iz spektra autizma (ASD).

Branimir Vorša | 06.04.2023. / 10:10

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Razina litija u opskrbi vodom povezna je s povećanom šansom da djeca u kasnijoj dobi dobiju dijagnozu autizma. Riječ je o otkriću međunarodnog znanstvenika koji su pronašli tu vezu. Njihova studija provedena je na 52.706 djece u Danskoj, no nije dovoljna za dokazivanje da litij izravno uzrokuje autizam. S druge strane, ta je mogućnost vrijedna daljnjeg istraživanja.

Litij se prije povezivao s pobačajima i srčanim malformacijama u novorođenčadi, nov sad je prvi put uspostavljena povezanost s poremećajem iz spektra autizma (ASD).

Studija pokrila polovicu vodoopskrbnog područja Danske

Slika nije dostupna Razvijena tehnologija skeniranja mrežnice za rano otkrivanje autizma: "Važno je rano početi s intervencijom"

U ovoj danskoj nacionalnoj populacijskoj studiji, znanstveni tim je otkrio da je izloženost majke višim razinama litija u vodi za piće tijekom trudnoće bila povezana s umjerenim povećanjem rizika od ASD-a kod njihove djece. Nalazi su ostali čvrsti nakon prilagodbe za nekoliko socioekonomskih čimbenika majčinskog susjedstva i izloženosti onečišćenju zraka, pišu autori studije, koja je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Litij obično dospijeva u pitku vodu raspadanjem minerala pod zemljom. U usporedbi s drugim zemljama, razine metala u pitkoj vodi u Danskoj su na razini umjerenih do niskih.

Znanstvenici su za potrebe studije koristili baze podataka pacijenata i informacije iz matičnih knjiga 151 javnog zavoda (što predstavlja vodoopskrbu za oko polovicu stanovništva zemlje), kako bi identificirali djecu rođenu između 2000. i 2013. godine, sa ili bez dijagnoze poremećaja iz autističnog spektra.

Koncentracije litija u vodi podijeljene su na četiri jednaka dijela (kvartile), a prenatalna izloženost litiju određena je za svaki od tih kvartila. Razine u drugom i trećem kvartilu, povezane su s 24 do 26 posto većim rizikom od dijagnoze autizma u usporedbi s najnižim kvartilom. U najvišem kvartilu ta je razina rizika bila 46 posto viša.

Od 8.842 djece u studiji s dijagnozom autizma, njih 2.850 dolazilo je iz područja gdje su razine litija u vodi za piće bile u najvišem kvartilu, u usporedbi s njih 1.718 iz najnižeg kvartila. Sličan odnos je otkriven kada su znanstvenici promatrali pojedinačne podtipove autizma. Veza između litija i autizma također je bila malo jača za ljude koji žive u urbanim područjima u usporedbi s ruralnim područjima i manjim gradovima. Tim je dodao kontrole za neke socioekonomske čimbenike i onečišćenje zraka.

U budućnosti bi antropogeni izvori litija u vodi mogli postati rašireniji zbog upotrebe i odlaganja litijevih baterija na odlagalištima s potencijalom kontaminacije podzemnih voda, kaže neurologinja i epidemiologinja Beate Ritz sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu.

"Svi zagađivači vode zaslužuju intenzivno ispitivanje"

Poznato je da litij može prijeći u placentu i krvno-moždanu barijeru fetusa, a već su provedena istraživanja o mogućnosti da može utjecati na određene signale i putove u mozgu u razvoju. Litij se isto tako intenzivno koristi za uravnoteženje raspoloženja pri liječenju osoba s bipolarnim poremećajima i depresijom. Više razine litija u pitkoj vodi također su povezane s nižim stopama samoubojstava, što je potaknulo i argumente da bi se element mogao umjetno dodati u zalihe vode.

Ugradnja baterija na proizvodnoj traci, ilustracija Dvojica znanstvenika pomoću napredne tehnologije gotovo dvostruko povećala kapacitet litijevih baterija

Da bi se dalje istražio ovaj odnos i kako bi se prevladala ograničenja studije, bit će potrebna dodatna istraživanja. U budućnosti bi znanstvenici mogli uključiti potrošnju vode, primjerice, umjesto da koriste lokalni izvor pitke vode kao sredstvo za procjenu izloženosti.

Svi zagađivači vode za piće koji mogu utjecati na razvoj ljudskog mozga zaslužuju intenzivno ispitivanje. Rezultati naše studije temelje se na visokokvalitetnim danskim podacima, ali ih je potrebno ponoviti u drugim populacijama i područjima svijeta, naglašava Ritz.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti