Razvijena tehnologija skeniranja mrežnice za rano otkrivanje autizma: "Važno je rano početi s intervencijom"

Hongkonški znanstvenik razvio je tehnologiju skeniranja mrežnice kod djece u dobi od najmanje šest godina koja bi mogla omogućiti rano otkrivanje autizma ili rizik od razvoja te bolesti i nada se da će do kraja godine uspjeti razviti i komercijalni uređaj.

Hina | 15.03.2021. / 13:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Skeniranjem mrežnice može se značajno pridonijeti ranome otkrivanju autizma i ishodu liječenja djece, rekao je Benny Zee, profesor na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu.

Važno je rano započeti s intervencijom jer djeca još rastu i razvijaju se, što znači da su izgledi za uspjeh veći, rekao je Zee.

Njegova metoda koristi kameru visoke rezolucije s novim računalnim programom koji analizira kombinaciju čimbenika, uključujući slojeve vlakana, kao i krvne žile u oku.

Tehnologija se može koristiti za otkrivanje i prepoznavanje djece koja su podložna razvoju autizma, da bi ih se što prije uključilo u programe liječenja, pojasnio je Zee.

U sklopu korištenja nove tehnologije testirano je sedamdesetero djece, od kojih je 46 već imalo dijagnozu autizma, a u kontrolnoj je skupini bilo 24 djece.

Zeejevom tehnologijom uspjela su se otkriti djeca s autizmom u čak 95,7 posto slučajeva. Prosječna dob testirane djece bila je 13 godina, a najmlađa sudionica studije imala je šest godina.

Stručnjaci za autizam pozdravili su njegova otkrića, no kažu da i dalje postoji velika stigma kada je posrijedi ova bolest jer mnogi roditelji nerado prihvaćaju činjenicu da njihovo dijete boluje od autizma, čak i kada za to postoje vrlo jasni signali.

Mnogi roditelji u početku poriču postojanje autizma kod svojeg djeteta, rekao je dr. Caleb Knight, koji vodi privatni centar za terapiju autistične djece.

Kad bi postojao medicinski test ili biološki marker poput ovoga, to bi roditeljima moglo olakšati prihvaćanje dijagnoze autizma, pa bi dijete brže dobilo medicinsku pomoć.

Djeca s autizmom moraju čekati oko 80 tjedana da bi došla na red i konzultirala stručnjaka iz javnoga medicinskog sektora, stoji u e-mailu hongkonške vlade.

Zee je Reutersu rekao da je svrha njegova istraživanja omogućiti dodatni stručni alat za profesionalnu procjenu, koju bi koristili licencirani zdravstveni radnici.

Rezultati njegova otkrića objavljeni su u stručnome medicinskom časopisu EClinicalMedicine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti