Ljetna škola tehničkih aktivnosti okupila 30 talentirane djece i upoznala ih s novima tehnologijama

Nakon završetka škole, svi su polaznici ponosno predstavili svoje radove i predstavili svoje iskustvo na završnoj svečanosti.

Martina Čizmić | 02.08.2023. / 15:35

Ljetna škola (Foto: Hrvatska zajednica tehničke kulture)

Hrvatska zajednica tehničke kulture održala je u Selcu od 19. do 28. srpnja Ljetnu školu tehničkih aktivnosti. 30 talentirane djece iz različitih dijelova Hrvatske imalo je priliku sudjelovati u različitim radionicama koje su im omogućile stjecanje novih znanja i vještina iz područja automatike, 3D modeliranja, elektrotehnike, lemljenja, modelarstva i robotike. Svi programi radionica prilagođeni su uzrastu i tehničkom predznanju polaznika kako bi im se omogućilo maksimalno sudjelovanje i usvajanje novih informacija.

Kako ističu iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, glavni naglasak Ljetne škole bio je na izradi pametnog solarnog automobila koji se upravlja pomoću bluetooth tehnologije. Tijekom trajanja škole, polaznici su radili u timovima kako bi osmislili, dizajnirali i konstruirali funkcionalni model solarnog automobila. Ovaj izazovni zadatak zahtijevao je kombinaciju različitih tehničkih vještina i kreativnosti kako bi se stvorilo vozilo koje koristi obnovljivu energiju i može se upravljati putem bluetooth sučelja.

Na početku škole, polaznicima su prezentirani temelji rada s Arduino platformom, što im je omogućilo programiranje mikrokontrolera koji upravlja solarnim automobilom. Također, polaznici su se upoznali s principima 3D modeliranja, elektrotehnikom i lemljenjem potrebnim za izradu kompleksnog mehaničkog sklopa vozila. U radionici modelarstva sudionici su stjecali vještine rada s različitim materijalima i alatima za oblikovanje vozila.

Kroz radionicu robotike i programiranja LEGO Mindstorms setova, polaznici su naučili kako upravljati robotom i kako ga integrirati u svoj solarni automobil. Ova kombinacija tehničkih područja pružila je polaznicima sveobuhvatan uvid u proces izrade i programiranja autonomnih vozila.

Sudionici su pokazali iznimno zanimanje i angažman tijekom cijele Ljetne škole, a njihova kreativnost i suradnički duh vidljivi su kroz impresivne modele solarnih automobila koje su stvorili. Nakon završetka škole, svi su polaznici ponosno predstavili svoje radove i predstavili svoje iskustvo na završnoj svečanosti.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture i ove godine bila je uspješna u promicanju znanstvenih i tehničkih vještina među mladima. Ova edukativna inicijativa pružila je polaznicima inspirativno iskustvo koje će ih motivirati za daljnje istraživanje i razvoj u području tehnike i tehnologije. Kroz radionice automatike, 3D modeliranja, elektrotehnike, lemljenja, modelarstva i robotike, mladi su stekli vrijedna znanja koja će im biti korisna u njihovim budućim akademskim i profesionalnim putevima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti