Ljubitelji kave mogu odahnuti: Studija otkrila da šalica omiljenog napitka dnevno može pomoći zdravlju srca

Nekoliko šalica kave dnevno može smanjiti rizik od zatajenja srca, no samo ako se radi o kavi s kofeinom.

Hina | 10.02.2021. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Konzumiranje jedne ili više šalica kave dnevno može smanjiti rizik od zatajenja srca, rezultati su novog istraživanja. Ali omiljeni napitak mora sadržavati kofein.

 

Metaanaliza triju velikih studija pokazala je da je manji rizik od zastoja srca uočen kod osoba koje popiju više šalica kave, objavljeno je u časopisu Circulation koji izdaje Američki savez za srce (AHA).

No kava bez kofeina nije imala isti učinak, prenosi portal Insider.

Veza između kofeina i smanjenja rizika od zastoja srca iznenadila nas je, rekao je glavni autor studije dr. David Kao, profesor kardiologije na medicinskom fakultetu u Aurori u Coloradu.

Kava i kofein u općoj se populaciji često smatraju 'lošima' za srce jer ih ljudi povezuju s lupanjem srca i visokim tlakom. Konzistentan odnos između povećanja konzumacije kofeina i smanjenja razlika od zastoja srca tu pretpostavku okreće naglavce, dodao je.

No premda rezultati dokazuju uzrok i učinak, ne znači da kava može biti zamjena za zdrav život kad je zdravlje srca posrijedi, rekao je Kao.

Nema dovoljno jasnih dokaza da bismo zaključili da konzumacija kave jednakom snagom smanjuje rizik od zastoja srca poput, primjerice, prestanka pušenja, održavanja zdrave tjelesne težine ili vježbanja.

Prof. Kao i njegovi kolege analizirali su tri ranije provedene studije s podacima prikupljenim među 21.000 Amerikanaca koje se pratilo najmanje deset godina, a pili su do tri šalice kave dnevno.

U dvjema je studijama utvrđeno da svaka šalica kave smanjuje rizik od zastoja srca od pet do 12 posto po šalici, u usporedbi s onima koji je nisu konzumirali. U trećoj je ustanovljen 30 posto manji rizik među onima koji su pili najmanje dvije šalice dnevno.

Beskofeinska kava nije izazvala takav učinak. Naprotiv, po jednoj je studiji čak povećala rizik od zastoja srca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti