Lockheed Martin uoči dodjele Oscara privukao pažnju javnosti neobično intrigantnom objavom na Twitteru

Objave na Twitteru iz Lockheed Martina na temu Oscara pridonijele su nagađanjima da oni već zapravo možda imaju hipersonični mlažnjak vrlo sličan fiktivnom Darkstaru iz filma Top Gun: Maverick.

Branimir Vorša | 14.03.2023. / 10:40

Darstar
Darstar (Foto: @LockheedMartin/Platforma X)

Ovogodišnja svečanost dodjele prestižne nagrade Oscar otvorena je parodijom na film Top Gun: Maverick, no ovdje nismo da podsjetimo na zanimljivosti s dodjela Oscara, već da preusmjerimo pažnju na to kako su Oscare popratili iz Lockheeed Martina, čiji je legendarni odjel Skunk Works bio odgovoran za stvaranje fiktivnog hipersoničnog zrakoplova Darkstar za potrebe navedenog filma.

Podsjetit ćemo, doduše, da je Top Gun: Maverick bio nominiran za šest Oscara te da je film i dobio zlatni kipić u kategoriji najboljeg zvuka.

Proslavljajući uspjeh Maverickove nominacije za Oscara, Lockheed Martin objavio je na Twitteru niz slika koje su označili kao #RealTopGun uoči ceremonija. Jedan od tih tvitova, međutim, odmah je privukao pažnju korisnika te društvene mreže, ali i medija.

Naime, prva objava uoči dodjele Oscara koju je Lockheed Martin pustio na Twitteru posebno je intrigantna jer kaže da je fotografija objavljena u sklopu tvita zapravo slika prave letjelice vrijedna Mavericka. Na toj fotografiji je Darkstar u mračnom hangaru i osvijetljen crvenim pozadinskim svjetlom.

Portal The War Zone, koji je s posebnom pažnjom prenio ovu zanimljivost, piše kako razlikovanje fikcije od stvarnosti nije tako lak zadatak.

Dugo je naznačeno da izmišljeni Darkstar uvelike podsjeća na postojeće prikaze Lockheedova predloženog hipersoničnog zrakoplova SR-72 bez posade, što sugerira da je Darkstarov dizajn barem donekle ukorijenjen u budućim Lockheedovim dizajnima hipersoničnih zrakoplova. Da će se misteriozni novi zrakoplov nalik SR-72 pojaviti u filmu, bilo je očito čak i prije Maverickova izlaska, a jedan tadašnji dužnosnik Lockheeda čak je sugerirao da bi film mogao ponuditi 'skriveni pogled' nasljednika legendarnog SR-71 Blackbirda, piše navedeni portal.

Darkstar Producent Top Guna otkriva: Izmišljeni hipersonični zrakoplov Darkstar u filmu izgleda toliko stvarno da je Kina preusmjerila satelite da ga snimi

Ipak, dodaju kako nije poznato koliko je točno Lockheedova koncepta SR-72 moglo završiti u samom Darkstarovu dizajnu.

Svakako je moguće da su se barem u određenoj mjeri elementi Lockheedova dizajna SR-72 ili, što je vjerojatnije, prethodnika demonstratora njegove tehnologije, skrivali naočigled na našim kinoplatnima, piše The War Zone.

Lockheed je također izravno naznačio da izmišljeni dizajn Darkstara odražava stvarne mogućnosti, što pak ukazuje na to da hipersonična letjelica koja može nadmašiti SR-71 postoji ili bi mogla u ne tako dalekoj budućnosti postojati.

Lockheed Martinove objave na temu Oscara na Twitteru samo su pridonijele tim nagađanjima, aludirajući na mogućnost da bi neki aspekti Darkstara zapravo mogli biti u razvoju, u nekom obliku. Bilo kako bilo, objava na Twitteru svakako je pobudila još veći interes javnosti i za samim filmom i za Lockheed Martinove misteriozne projekte.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti