Producent Top Guna otkriva: Izmišljeni hipersonični zrakoplov Darkstar u filmu izgleda toliko stvarno da je Kina preusmjerila satelite da ga snimi

Nastavak kultnog filma Top Gun, koji još nije ni stigao u kina, ima toliko uvjerljiv hipersonični zrakoplov da je natjerao Kineze da preusmjere špijunski satelit i snime njegovu maketu kako bi vidjeli o čemu je riječ. Bolju reklamu film teško da je mogao predvidjeti ili poželjeti.

Branimir Vorša | 05.05.2022. / 11:53

Darkstar
Darkstar (Foto: Paramount Pictures/Youtube)

Dugo očekivani akcijski film "Top Gun: Maverick" u kina će krenuti kasnije ovog mjeseca i dok većina filma prikazuje vrlo stvarne zrakoplove američke ratne mornarice, postoji jedna egzotična platforma koju ljubitelji zrakoplovstva možda neće prepoznati. Riječ je o izmišljenom hipersoničnom zrakoplovu Darkstar.

Darkstar možda nije pravi vojni zrakoplov, ali svakako izgleda kao da jest, toliko da je mornarica očito rekla producentu Top Guna, legendarnom redatelju Jerryju Bruckheimeru, da je Kina preusmjerila špijunske satelite kako bi stekla uvid u maketu u punoj veličini koja je napravljena isključivo za potrebe snimanja filma.

Mornarica nam je rekla da se kineski satelit okrenuo i krenuo drugom rutom kako bi fotografirao taj avion. Mislili su da je stvaran, jer tako stvarno izgleda, rekao je Bruckheimer za Sandboxx News.

Darkstar ima zapanjujuću sličnost s umjetničkim dizajnom Lockheed Martinovog dugo očekivanog nasljednika SR-71 Blackbirda, hipersoničnog SR-72. Kako se ispostavilo, to možda i nije bilo slučajno.

Prema Bruckheimeru i Josephu Kosinskom, redatelju filma, na dizajnu su zapravo radili s inženjerima iz poznatog Lockheed Martinovog Skunk Worksa.

Joe je radio sa Skunk Worksom i Lockheedom na dizajnu zrakoplova u filmu, tako da su se jako zabavili radeći Darkstar, rekao je Bruckheimer.

Kosinski, koji je prethodno režirao znanstvene akcijske filmove poput "Tron: Legacy" i "Oblivion", udružio se sa zrakoplovnom tvrtkom ne samo kako bi dizajnirao Darkstar zrakoplov, već zapravo i napravio maketu u stvarnoj veličini.

Gotov proizvod izgledao je užasno uvjerljivo, čemu redatelj pripisuje podršku filmu, koju je dobio od Skunk Worksa.

Slika nije dostupna Boeing će satelite lansirati hipersoničnim zrakoplovom Phantom Express

Razlog zbog kojeg smo se obratili Skunk Worksu je taj što sam želio napraviti najrealističniji hipersonični zrakoplov koji smo uopće mogli napraviti. Zapravo, kao što ste vidjeli, izgradili smo ga u punoj mjeri u suradnji s njima. Ali razlog zašto izgleda tako stvarno je taj što su nam inženjeri iz Skunk Worksa pomogli dizajnirati. Dakle, to su isti ljudi koji rade na pravim zrakoplovima koji su nam pomogli dizajnirati Darkstar za ovaj film, rekao je Kosinski za Sandboxx News.

Ako bi bilo koja tvrtka mogla učiniti da se lažni zrakoplov čini dovoljno stvarnim da prevari kinesku vojsku da preusmjeri špijunski satelit kako bi ga snimio, toje onda legendarni Skunk Works tvrtke Lockheed Martin. Tvrtka je doslovno desetljećima specijalizirana za projektiranje revolucionarnih klasificiranih vojnih zrakoplova.

Tim u Skunk Worksu stajao je iza najbržeg operativnog zrakoplova u povijesti, SR-71 Blackbird, kao i prvog operativnog stealth zrakoplova na svijetu F-117 Nighthawk i prvog pravog stealth lovca na svijetu u F-22 Raptora.

Prema riječima redatelja Top Guna, bilo je bitno da izmišljeni zrakoplov bude što realističniji, jer se morao uklopiti uz vrlo stvarne zrakoplove prikazane u filmu.

Za razliku od većine akcijskih filmova o pilotima lovaca, glumci u "Top Gun: Maverick" zapravo su se vozili u kokpitima F/A-18 Super Horneta američke ratne mornarice radi snimanja. G-sile koje vidite kako doživljavaju vrlo su stvarne.

Izvor: Sandboxx News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti