Boeing će za DARPA-u satelite lansirati hipersoničnim zrakoplovom Phantom Express

Boeingov hipersonični Phantom Express već je izazvao pozornost komercijalnih kompanija.

A.J./M.Č. | 27.05.2017. / 09:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tek što se super-tajnoviti Boeingov zrakoplov s X-37B uspješno vratio se na Zemlju, nakon gotovo dvije godine u orbiti, u Boeingu su počeli planirati novi napredni svemirski zrakoplov. I to u suradnji s američkom Agencijom za obrambene istraživačke projekte (DARPA).

Iako DARP-a ne voli otkrivati na kojim sve projektima rade, Boeing je otkrio kako će novi eksperimentalni svemirski zrakoplov, nazvan "Phantom Express" biti dizajniran za nošenje i lansiranje malih satelita.

Nakon što lansira svoj teret u orbitu, Phantom Express će se moći vratiti na zemlju i biti će spreman za novi let. Takav način višekratnog korištenja istog zrakoplova, uvelike će smanjiti troškove.

Phantom Express bit će opremljen verzijom glavnog motora Space Shuttle, AR-22 iz Aerojeta Rocketdynea. U planu je da zrakoplov bude izgrađen 2019. godine, a prva testna polijetanja mogu se očekivati 2020.

Zanimljivo je kako je, iako Boeing razvija Phantom Express za DARP-u odnosno američku vojsku, ovaj projekt već privukao pozornost komercijalnih kompanija koje planiraju lansirati cijele konstelacije malih satelita.

Naime, ovaj hipersonični zrakoplov moći će putovati velikim brzinama, a njegovo lansiranje i let stajat će mnogo manje no postojeće lansiranje raketa.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti