Loše vijesti za Apple: Mogao bi odgoditi početak prodaje svog najvažnijeg uređaja

Prema predviđanjima jednog analitičara, Apple bi zbog ovog problema u posljednjem ovogodišnjem kvartalu mogao ostvariti manje prihode za 4,5 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.07.2023. / 09:16

Tim Cook (Foto: Afp)

Za oko mjesec i pol Apple bi trebao održati svoju najvažniju godišnju konferenciju, na kojoj će predstaviti nove modele iPhonea, Apple Watcha i možda još koji uređaj. Najviše se, naravno, očekuje od nadolazeće generacije njihovih telefona, koji su najveći generatori prihoda i profita tvrtke, tako da se svaki potencijalan problem s iPhoneom može odraziti na situaciju na burzi i zaradu Applea.

Steve Jobs i prvi iPhone Prodan je "sveti gral iPhonea": Cifra je nevjerojatna

Čini se kako će tvrtka imati priličnih problema s dvama najjačim modelima nove generacije svojih telefona, iPhoneom 15 Pro i Pro Max. Kako ovaj tjedan prenose tehnološki mediji, iz Applea su upozorili svoje dobavljače da imaju problema s implementacijom novog proizvodnog procesa tih dvaju modela, što bi moglo rezultirati njihovim nestašicama nakon rujanskog predstavljanja. Problem se nalazi u proizvodnji ekrana, koji bi, u odnosu na aktualnu verziju, trebali biti malo veći, a Apple to namjerava postići smanjenjem rubova oko ekrana.

Prema osobama upoznatima sa situacijom, ekrani koje za Apple proizvodi LG Display nisu prošli testove pouzdanosti tijekom proizvodnje. Naročito je velik problem s modelom 15 Pro Max, koji će se, kako stvari stoje, ove godine moći vrlo teško nabaviti. To je veliki problem za Apple jer je poznato da su potrošači najaktivniji i najviše kupuju tijekom posljednjeg kvartala, kada, čini se, mnogi neće moći kupiti iPhone koji su planirali.

Nove verzije uređaja koji će Cook predstaviti u prvoj polovici rujna trebale bi imati jednu veliku promjenu - utor USB-C za punjenje telefona, a očekujemo i klasične nadogradnje poput izdržljivije baterije i snažnijeg hardvera.

Prema analitičaru Wamsiju Mohanu iz Bank of America Global Researcha, odgoda i kašnjenje novog iPhonea mogli bi Apple stajati čak oko 4,5 milijardi dolara. Naime, dosad su tržišni analitičari predviđali da će u posljednja tri kvartala ove godine tvrtka ostvariti prihode od 91,6 milijardi dolara, dok Mohan sada predviđa da će ti prihodi iznositi 87,1 milijardu dolara.

Apple logo Apple prijavio patent koji bi iz temelja mogao promijeniti njihove buduće uređaje

Iz Applea, naravno, nemaju nikakve komentare na tu situaciju. Službene informacije vjerojatno nećemo saznati prije drugog ili trećeg tjedna rujna, kada Cook i ekipa obično predstavljaju nove modele iPhonea.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti