Prodan je "sveti gral iPhonea": Cifra je nevjerojatna

Riječ je o modelu s 3,5-inčnim ekranom, 4GB memorije i 2MP kamerom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2023. / 09:22

Steve Jobs i prvi iPhone (Foto: Afp)

Nakon kupovine pametnog telefona, kao i bilo kojeg drugog uređaja, automobila, motora i slično, njihova cijena počne brzo padati. Nakon dvije do tri godine taj telefon vrijedi samo dio originalne vrijednosti te, kada su mobilni uređaji u pitanju, većina se nakon nekoliko godina odluči za kupovinu novog uređaja koji će imati bolje specifikacije, kvalitetnije kamere i izdržljiviju bateriju.

Apple iPhone X Apple će ovim telefonima uskratiti iOS 17, provjerite je li vaš među njima

No ovo pravilo ipak ne vrijedi za npr. oldtimere, odnosno uređaje koji su zanimljivi kolekcionarima te su oni spremni platiti jako puno novca jer za njih imaju puno veće značenje i vrijednost. Jedan je od takvih uređaja i prvi model iPhonea iz 2007. godine, koji je nedavno prodan na aukciji u SAD-u. Kada je predstavljen, njegove su opcije bile prilično napredne - 3,5-inčni ekran, 4GB memorije i 2MP kamera, dok su danas te brojke prilično smiješne.

No ono po čemu je taj uređaj poseban jest po tome što je riječ o (vjerojatno) jedinom modelu iz 2007. godine s memorijom od 4GB koji se nalazi zapakiran u originalnoj kutiji te za kolekcionare Appleovih telefona taj uređaj predstavlja "sveti gral iPhonea", komentirali su na BBC-u. Da zapakirani prvi model iPhonea zaista nosi veliku važnost, barem za kolekcionare, najbolje govori i cijena po kojoj je prodan, a ona iznosi čak - 190 tisuća dolara. Nedavno smo pisali o tom uređaju i stručnjaci za tržište tada su predvidjeli kako bi se njegova prodajna cijena mogla kretati između 50 i 100 tisuća dolara. Konačna cijena nadmašila je sva ta predviđanja, a treba naglasiti kako je u nju uključena i provizija aukcijskoj kući LCG Auction.

Slika nije dostupna Apple priprema promjene na iPhoneu 16 kako bi još bolje konkurirao Samsungu

Na aukcijama su do sada prodavani i neotvoreni modeli prvog iPhonea s kapacitetom memorije od 8GB, no oni nisu toliko popularni kao model kapaciteta 4GB. Naime, prodaja tog modela prekinuta je ubrzo nakon što je postao dostupan na tržištu jer je većini kupaca bio puno zanimljiviji model s više memorije. Zbog toga je riječ o prilično rijetkom modelu koji je tražena roba među kolekcionarima, što pokazuje i nevjerojatna cifra po kojoj je prodan. Na posljednjoj aukciji zabilježeno je 28 ponuda, a najveća je iznosila - 190.372,80 dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti