Mali ekran, malo memorije i 2MP kamera: Prodajna cijena ovog telefona mogla bi doseći čak 100 tisuća dolara

Koliko ste novaca spremni platiti za model sa specifikacijama kakve su bile aktualne prije 15-ak godina?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.06.2023. / 14:23

Novac (Foto: Getty Images)

Kada se prvi iPhone pojavio na tržištu bio je, za tadašnje standarde, prilično skup, no usprkos cijeni potražnja za ovim uređajem bila jako velika. Da su tadašnji kupci znali kako će se tržište razvijati i kolika će biti važnost iPhonea kao uređaja koji će revolucionarizirati tržište smartphonea, možda taj prvi model nikada ne bi niti raspakirali, već bi ga čuvali kao investiciju za budućnost.

Slika nije dostupna Kakva dominacija iPhonea! Od 10 najprodavanijih smartphonea 2022., čak 8 su Appleovi telefoni

A da je zaista riječ o priličnoj investiciji pokazuje današnja potražnja za tim modelima, odnosno cifre po kojima se prodaju neraspakirani prvi modeli iPhonea. U listopadu prošle godine prva generacija iPhonea s 8GB memorije prodana je skoro za 40 tisuća dolara, u veljači ove godine isti je model na aukciji prodan za više od 63 tisuće dolara. Oba su modela još u kutiji i neraspakirana.

Na aukciji koja je zakazana za sljedeći mjesec mogao bi pasti novi rekord za cijenu prve verzije neraspakiranog iPhonea, a iz LCG Auctionsa vjeruju kako bi ta cifra mogla doseći čak - 100 tisuća dolara. Njihova predviđanja kreću se od 50 do 100 tisuća dolara, a razlog zašto misle da bi cifra mogla biti tako velika jest što je, prema njihovim podacima, to jedini tvornički zapakiran originalni model iPhonea kapaciteta 4GB. Na temelju prijašnjih rekordnih prodaja i činjenice kako je model kapaciteta 4GB dvadeset puta raritetniji u odnosu na 8GB verziju, ne bi bili iznenađeni ako postavi novu rekordnu prodajnu cijenu, komentirao je Mark Montero iz LCG Austina za Insider.

Iako je mnogima nevjerojatno da bi netko u današnje vrijeme mogao platiti 100 tisuća dolara za telefon s 3,5-inčnim ekranom, 4GB memorije i kamerom rezolucije 2MP u kolekcionarskom svijetu vrijede neka druga pravila. I druge cifre.

Slika nije dostupna Apple priprema promjene na iPhoneu 16 kako bi još bolje konkurirao Samsungu

Osim spomenutog 4GB modela, na aukciji sredinom sljedećeg mjeseca naći će se i još jedan 8GB originalni iPhone za koji se procjenjuje da bi mogao doseći cijenu između 45 i 65 tisuća eura, dok bi tvornički zapakiran 16GB model mogao doseći cijenu između 20 i 30 tisuća dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti