Kakva dominacija iPhonea! Od 10 najprodavanijih smartphonea 2022., čak 8 su Appleovi telefoni

Najpopularniji pametni telefon prošle godine bio je Appleov iPhone 13 koji je zauzeo 5 posto globalnog tržišta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.03.2023. / 12:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samsung godinama drži dominantnu poziciju na tržištu pametnih telefona. Tijekom većine kvartala mogu se pohvaliti s najvećim brojem prodanih mobitela, s tim da tu dominaciju povremeno naruši Apple koji je u nekoliko kvartala tijekom proteklih godina prestigao južnokorejsku tvrtku.

Predstavljanje prvog iPhonea Koliko biste platili iPhone? Netko je za jedan model dao više od 63 tisuće dolara

No dok se Samsung može pohvaliti s najvećim ukupnim brojem prodanih telefona, podaci o najprodavanijim modelima pokazuju malo drukčiju sliku. Naime, kako su pokazali podaci analitičke tvrtke Counterpoint Research, od deset najprodavanijih telefona prošle godine, čak osim njih su Appleovi uređaji.

Najpopularniji telefon u 2022. bio je iPhone 13 koji je zauzeo pet posto ukupnog globalnog tržišta pametnih telefona, odnosno 28 posto svih prodanih iPhonea prošle godine. Ovaj telefon bio je najprodavaniji na većini velikih tržišta poput američkog, kineskog, britanskog, njemačkog i francuskog. Drugo mjesto na globalnoj ljestvici prodaje smartphonea zauzeo je model iPhone 13 Pro Max koji s 2,6 posto tržišta, a na trećem mjestu nalazi se iPhone 14 Pro Max, iako se ovaj uređaj u prodaji pojavio tek u rujnu prošle godine, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti.

Na četvrtom mjestu smjestio se jedan Samsungov uređaj - Galaxy A13 (1,6 posto globalnog tržišta), a nakon njega s također 1,6 posto tržišta nalazi se iPhone 13 Pro.

Nakon toga slijedi telefon predstavljen još 2020. godine, no koji je i prošle godine bio dostupan i to po prihvatljivoj cijeni (u odnosu na ostale Appleove telefone) iPhone 12 koji je zauzeo 1,5 posto tržišta. Na 7. mjestu je iPhone 14 (1,4%), zatim slijedi iPhone 14 Pro (1,2%), a zanimljivo je da se na devetom mjestu nalazi iPhone SE, model predstavljen prošle godine.

Otključavanje telefona, ilustracija Važno upozorenje za sve koji koriste šifru na telefonima: Lopovi imaju uspješnu taktiku s kojom mogu otključati uređaje

Apple je, prema nekim informacijama, namjeravao odustati od serije jeftinijih telefona iPhone SE, no posljednje glasine kažu kako su ipak promijenili mišljenje te sljedeće godine možemo očekivati novu generaciju ovog telefona.

Posljednje mjesto na listi top 10 najprodavanijih telefona u svijetu u 2022. pripada još jednom Samsungu te je Galaxy A03 zauzeo 1,1 posto tržišta.

Izvor: Phone Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti