Važno upozorenje za sve koji koriste šifru na telefonima: Lopovi imaju uspješnu taktiku s kojom mogu otključati uređaje

Sve je veći broj korisnika kojima su lopovi koristeći se tom taktikom ukrali telefone i pristupili njihovim podacima, a neki su ostali s ispražnjenim bankovnim računima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2023. / 10:30

Otključavanje telefona, ilustracija (Foto: Getty Images)

U slučaju krađe pametnih telefona uvijek se možemo tješiti da lopovi ne znaju našu šifru pa ne mogu pristupiti telefonu i podacima te da bi, zahvaljujući dostupnim opcijama na iPhoneu i Androidima, mogli pratiti ukradene ili izgubljene telefone. No lopovi u SAD-u u posljednje vrijeme koriste jednu jako jednostavnu taktiku s kojom se mogu dokopati passcodea, odnosno šifre uređaja i pristupiti gotovo svim podacima.

Slika nije dostupna Stručnjak za kibernetičku sigurnost otkrio ranjivost koja može dovesti i do krađe Teslinih modela 3 i Y: "Hakiranje traje samo deset sekundi"

S obzirom na to da mnogi istu šifru koriste i za pristup aplikacijama za mobilno bankarstvo i slično, lopovi mogu, a u nekim su situacijama to već i napravili, uništiti digitalne i stvarne živote ljudi jer imaju pristup njihovim brojnim podacima. Sve fotografije, dopisivanja, pristup financijskim aplikacijama, društvenim mrežama, odnosno svi privatni podaci i intima korisnika mogu pasti u ruke lopova.

Posebno je zanimljiv način na koji se lopovi mogu dokopati šifre. Naime, oni prate osobu kojoj žele ukrasti telefon na javnim mjestima poput kafića, trgova i slično te čekaju da izvade smartphone i upišu šifru kako bi vidjeli brojke koje su upisali. Jednom kada vide šifru, kreću u akciju i kradu telefon osobama iz ruke.

Novinari The Wall Street Journala razgovarali su s korisnicima iPhonea koji su na takav način izgubili svoje uređaje, ali i podatke i novac, no na stranici Android Police naglašavaju kako se ista taktika može primijeniti i na Androide i tako dobiti pristup Googleovu računu.

Nakon krađe, kako su opisale osobe kojima je ukraden telefon, lopovi odmah izmijene ne samo passcode već i šifru za Apple ID, isključe opciju Find my Phone te uklone sve uređaje povezane s tim računom. Nakon toga stvarni vlasnici iPhonea i Appleova računa više nemaju mogućnost pristupa svojim podacima.

Iz WSJ-a su kontaktirali i ekipu u Appleu te im je osoba za odnose s javnošću, osim što je naglasila kako je iPhone najsigurniji mobilni uređaj, objasnila kako konstantno rade na sprečavanju novih prijetnji te spomenute krađe shvaćaju vrlo ozbiljno.

Ipak, kako je riječ o situaciji u kojoj lopovi moraju napraviti više akcija (vidjeti passcode i ukrasti telefon), vjeruju kako je riječ o ne tako čestim situacijama, no, naravno, oni će i dalje raditi na povećanju sigurnosti korisnika iPhonea. Također, savjetovali su sve korisnike da, umjesto upisivanja šifre, koriste biometriju, odnosno otključavanje telefona putem prepoznavanja lica ili otiska prstiju. Naravno, u nekim situacijama takvo nešto nije moguće, a policija u New Yorku čak je prijavila situacije u kojima su napadači onesposobili vlasnike telefona kako bi otključali uređaje putem FaceID-a.

Hakiranje bankomata (Foto: Dnevnik.hr) Nesvakidašnji pokušaj pljačke u Splitu: Koliko je teško laptopom hakirati i opljačkati bankomat?

Ove informacije jasno su upozorenje svim korisnicima pametnih telefona da moraju biti iznimno pažljivi kada u javnosti upisuju šifru za pristup uređajima. Ako ne koristite biometriju, šifru pokušajte upisati tako da je nitko ne može vidjeti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti