U slučaju krađe pametnih telefona uvijek se možemo tješiti da lopovi ne znaju našu šifru pa ne mogu pristupiti telefonu i podacima te da bi, zahvaljujući dostupnim opcijama na iPhoneu i Androidima, mogli pratiti ukradene ili izgubljene telefone. No lopovi u SAD-u u posljednje vrijeme koriste jednu jako jednostavnu taktiku s kojom se mogu dokopati passcodea, odnosno šifre uređaja i pristupiti gotovo svim podacima.

Slika nije dostupna Stručnjak za kibernetičku sigurnost otkrio ranjivost koja može dovesti i do krađe Teslinih modela 3 i Y: "Hakiranje traje samo deset sekundi"

S obzirom na to da mnogi istu šifru koriste i za pristup aplikacijama za mobilno bankarstvo i slično, lopovi mogu, a u nekim su situacijama to već i napravili, uništiti digitalne i stvarne živote ljudi jer imaju pristup njihovim brojnim podacima. Sve fotografije, dopisivanja, pristup financijskim aplikacijama, društvenim mrežama, odnosno svi privatni podaci i intima korisnika mogu pasti u ruke lopova.

Posebno je zanimljiv način na koji se lopovi mogu dokopati šifre. Naime, oni prate osobu kojoj žele ukrasti telefon na javnim mjestima poput kafića, trgova i slično te čekaju da izvade smartphone i upišu šifru kako bi vidjeli brojke koje su upisali. Jednom kada vide šifru, kreću u akciju i kradu telefon osobama iz ruke.

Novinari The Wall Street Journala razgovarali su s korisnicima iPhonea koji su na takav način izgubili svoje uređaje, ali i podatke i novac, no na stranici Android Police naglašavaju kako se ista taktika može primijeniti i na Androide i tako dobiti pristup Googleovu računu.

Nakon krađe, kako su opisale osobe kojima je ukraden telefon, lopovi odmah izmijene ne samo passcode već i šifru za Apple ID, isključe opciju Find my Phone te uklone sve uređaje povezane s tim računom. Nakon toga stvarni vlasnici iPhonea i Appleova računa više nemaju mogućnost pristupa svojim podacima.

Iz WSJ-a su kontaktirali i ekipu u Appleu te im je osoba za odnose s javnošću, osim što je naglasila kako je iPhone najsigurniji mobilni uređaj, objasnila kako konstantno rade na sprečavanju novih prijetnji te spomenute krađe shvaćaju vrlo ozbiljno.

Ipak, kako je riječ o situaciji u kojoj lopovi moraju napraviti više akcija (vidjeti passcode i ukrasti telefon), vjeruju kako je riječ o ne tako čestim situacijama, no, naravno, oni će i dalje raditi na povećanju sigurnosti korisnika iPhonea. Također, savjetovali su sve korisnike da, umjesto upisivanja šifre, koriste biometriju, odnosno otključavanje telefona putem prepoznavanja lica ili otiska prstiju. Naravno, u nekim situacijama takvo nešto nije moguće, a policija u New Yorku čak je prijavila situacije u kojima su napadači onesposobili vlasnike telefona kako bi otključali uređaje putem FaceID-a.

Hakiranje bankomata (Foto: Dnevnik.hr) Nesvakidašnji pokušaj pljačke u Splitu: Koliko je teško laptopom hakirati i opljačkati bankomat?

Ove informacije jasno su upozorenje svim korisnicima pametnih telefona da moraju biti iznimno pažljivi kada u javnosti upisuju šifru za pristup uređajima. Ako ne koristite biometriju, šifru pokušajte upisati tako da je nitko ne može vidjeti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju