Otkriveno kakvim se telefonima služe najopasniji kriminalci

Lopovi, dileri, ubojice i brojni kriminalci koristili su usluge kompanije Phantom Secure koja je modificirala telefone za sigurnu komunikaciju – uklonili su kamere, mikrofone, GPS...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2018. / 07:42

BlackBerry (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije nekoliko godina govorilo se o velikoj popularnosti starijih Nokijinih telefona među kriminalcima jer takvi uređaji nemaju Wi-Fi, ne koriste aplikacije, pa ih je teže pratiti, a kriminalci ih mogu iskoristiti za nekoliko važnih poziva i onda uništiti.

No čini se kako kriminalci više ne traže po oglasnicima stare modele telefona, već koriste moderne pametne telefone koji su modificirani za što sigurniju komunikaciju kako ih policija ne bi mogla pratiti i špijunirati.

Jedna od kompanija koja se bavi takvim modifikacijama jest i Phantom Secure čiji je osnivač Vincent Ramos nedavno uhićen, a prošlog tjedna u javnost su procurili detalji o njegovoj kompaniji i načinu njezina rada.

Prema FBI-u, Ramosova kompanija osnovana je isključivo kako bi služila kriminalcima te su modificirali telefone poput BlackBerryja i Androida kojima su vadili kamere i mikrofone, GPS navigaciju te su uklonili klasične aplikacije za komunikaciju i preglednik internetskih stranica, a instalirali su aplikacije namijenjene samo za komunikaciju putem sigurnih mreža.

Telefoni za krijumčare droge

Jedna od takvih aplikacija je i Pretty Good Privacy (PGP) koja omogućuje slanje kriptiranih poruka i usmjerava ih preko servera u inozemstvu, a svi modificirani telefoni imaju i mogućnost udaljenog brisanja kako bi, ako padnu u ruke policije, kriminalci mogli izbrisati sav sadržaj s njih s udaljenog mjesta.

Ovako su smanjili mogućnost prisluškivanja i praćenja od policije, a njihove usluge koristili su brojni kriminalci iz Kube, Venezuele i Meksika, uključujući i članove zloglasnog kartela iz Sinaloa te motoristi Hells Angelsa.

Phantom Secure prodao je oko 20 tisuća ovakvih telefona, predviđa FBI, čime su zaradili milijune dolara, a ova kompanija, odnosno njezin šef pao je nakon što su policajci koji su se pretvarali da su dileri droge dogovarali kupovinu modificiranih uređaja te su se neki prikriveni agenti čak susreli i s osnivačem kompanije Ramosom.

Komunikacija s njima pokazala je kako ova kompanija modificira uređaje upravo za kriminalce te kako se putem tih uređaja sigurno mogu slati poruke i dogovarati se on npr. dostavi droge i slično, bez straha od policijskog praćenja i špijuniranja. U razgovoru s jednim prikrivenim agentom za kojeg je mislio da je diler Ramos je rekao kako su telefone napravili specijalno za krijumčarenje droge.

U slučaju protiv Ramosa policija ima i svjedoka – neimenovanog bivšeg člana kartela iz Sinaloa koji je priznao kako je njegova ekipa prilikom krijumčarenja 5 kilograma kokaina koristila upravo uređaje Phantom Securea.

Izvor: Motherboard
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti