'Lozinke su mrtve': Umjesto klasičnih lozinki, koristit ćemo selfije

Čini se da u budućnosti više nećemo morati pamtiti 10 ili 20 različitih lozinki za brojne servise koje koristimo, već će nam za pristup tim servisima biti dovoljan samo selfie

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2016. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Prema našem mišljenju, lozinke su mrtve', rekao je u nedavnom razgovoru za američke medije potpredsjednik odjela za korporativnu sigurnost financijske kompanije USAA Tom Shaw, a on smatra kako bi klasične lozinke mogli zamijeniti – selfiji. Njegova kompanija korisnicima već sada omogućava korištenje selfija umjesto lozinki prilikom prijave u aplikacije mobilnog bankarstva te je takav način prijave ne samo puno sigurniji, već i puno jednostavniji za korištenje. Poznato je kako svi sigurnosni stručnjaci savjetuju da se za svaki servis koji koristimo (od mailova preko Facebooka, Twittera, Dropboxa, iClouda i brojnih drugih) koristi različita lozinka koja mora biti duga i složena, odnosno mora sadržavati velika i mala slova, znakove i brojeve.

Naravno da većina ljudi ne može zapamtiti različite lozinke za sve te servise koje koriste pa često istu lozinku koriste i za Facebook, Gmail i druge društvene mreže i servise. U slučaju da se hakeri dokopaju lozinke samo s jednog servisa, istu će moći iskoristiti i za ostale servise i na taj se način dokopati brojnih privatnih informacija o korisnicima koje mogu iskoristiti za prijevare, ucjene, krađu novca s bankovnih računa ili ih mogu prodati cyber kriminalcima koji će također pronaći način za njihovo iskorištavanje. Svi bi se ovi problemi mogli izbjeći, smatra Shaw, ako bi se umjesto klasične lozinke koristili selfiji jer je to najjednostavniji i najsigurniji način potvrde identiteta.

Ako se netko dokopa vaše lozinke, Gmail neće moći znati upisuje li lozinku pravi vlasnik tog računa ili prevarant (osim ako vlasnik računa koristi potvrdu u dva koraka za koju je potrebno upisati i poseban kod koji se dobije porukom na mobilni telefon), a u slučaju korištenja selfija jasno je da računu pristupa upravo njegov vlasnik. Kako netko ne bi skinuo vašu fotografiju s interneta, neće se moći koristiti obični selfie, već fotografija snimljena samo pod određenim kutom ili će korisnik morati trepnuti. Korištenje selfija kao lozinke već neko vrijeme testira i MasterCard koji bi uskoro trebao predstaviti servis 'Selfie Pay' te će korisnici iz aplikacije ove kompanije snimanjem selfija potvrditi novčane transakcije.

Osim za pristup bankovnim aplikacijama i potvrdu plaćanja, američka savezna država Georgia sljedeće godine počet će s testnim programom u kojem će korisnicima omogućiti otvaranje sigurnog računa za povrat poreza na kojem će svoj identitet potvrditi snimanjem selfija kako se prilikom povrata poreza tog novca ne bi dokopali kriminalci.  

Izvor: Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti