Lubanja pronađena u Kini možda je pripadala hibridu tajanstvenog "Čovjeka zmaja" koji je živio prije gotovo milijun godina

900 000 godina stara lubanja iz Kine spaja ljudske osobine i osobine tajanstvenog Čovjeka zmaja.

Branimir Vorša | 22.05.2024. / 13:32

Lubanja Čovjeka iz Yunxiana
Lubanja Čovjeka iz Yunxiana (Foto: biorxiv.org)

U prostranstvu kineskog okruga Yunyang, smještenog usred drevnog krajolika, nalazi se relikt koji je pobudio znatiželju znanstvenika diljem svijeta: takozvani Čovjek iz Yunxiana. Ta zagonetna figura, koja se može pohvaliti lozom starom nevjerojatnih 900.000 godina, predstavlja zadivljujuću zagonetku u sagi o ljudskoj evoluciji, spajajući osobine Homo sapiensa i tajanstvenog Čovjeka zmaja (Homo longi) na način koji izaziva znanstveno razumijevanje podrijetla čovjekovih predaka.

Mukotrpna rekonstrukcija lubanje Čovjeka iz Yunxiana otkrila je mozaik kostiju lica koje su u skladu sa spljoštenom lubanjom, uokvirenim očima i naglašenim obrvama karakterističnim za Čovjeka zmaja. Taj monumentalni pothvat, dokumentiran u revolucionarnoj studiji koja čeka recenzije i koja je objavljena na istraživačkoj platformi BioRxiv, najavljuje promjenu paradigme u našem razumijevanju zamršene međuigre između drevnih loza hominina.

Ostaci kostiju u špilji, ilustracija Kosti pronađene u njemačkoj špilji ponovno ispisuju ranu povijest Homo sapiensa u Europi

Razumno je zaključiti da je Čovjek iz Yunxiana morfološki i kronološki blizak posljednjem zajedničkom pretku loza H. sapiensa i Čovjeka zmaja, tvrde autori studije, signalizirajući ključni trenutak u analima paleoantropologije.

Ipak, usred slavljenja tog otkrića, ostaje neizvjesnost koja prekriva klasifikaciju Čovjeka iz Yunxiana, bacajući znanstvenike u dublju znanstvenu raspravu. Anna Goldfield, ugledna arheologinja sa Sveučilišta u Bostonu, ističe složenost svojstvenu dešifriranju enigme drevnih ljudskih vrsta, gdje se fragmentirani fosilni zapisi i različite morfološke značajke presijecaju kako bi zbunili i izazvali znanstvenike.

Početne usporedbe nagovještavale su potencijalne sličnosti s Denisovcima, no jedinstvene anatomske značajke lubanje Čovjeka iz Yunxiana, poput njegovih zapanjujuće kutijastih očiju, prkose lakoj kategorizaciji. Unatoč tome, nedavne analize dale su primamljive tragove, ukazujući na potencijalnu vezu između loze Čovjeka zmaja i Denisovanaca, što je izazvalo nove spekulacije i istraživanja o lozi i podrijetlu Čovjeka zmaja.

Lee Berger pokazuje mjesto pronalaska Grobovi otkriveni duboko u afričkim špiljama mogli bi promijeniti način na koji razmišljamo o evoluciji

Rekonstruirani Yunxian 2 sugerira da je rani član azijske loze Čovjeka zmaja. Loze H. sapiensa i Čovjeka-zmaja imale su duboke korijene koji su se protezali izvan srednjeg pleistocena, a bazalni položaj Yunxian fosilne lubanje sugerira da predstavlja populaciju koja leži blizu posljednjeg zajedničkog pretka tih dviju loza, ističu autori navedene studije.

Dok znanstvena zajednica čeka na recenziju te studije, pionirski rad njezinog glavnog autora Xijun Nija, o Ljudima zmajevima, pruža temelj na kojem se mogu graditi buduća otkrića, rasvjetljavajući do sada nejasne puteve našeg evolucijskog nasljeđa.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti