Lubura: Europska neutralnost interneta zasad je sigurna

Oko neutralnosti interneta se već dugo vode rasprave diljem svijeta, a potaknuli su ih telekom operatori koji žele pronaći način da uzmu dio prihoda od svih onih koji svoje usluge pružaju putem interneta i pri tome ostvaruju ozbiljne prihode.

Martina Čizmić | 15.12.2017. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Američki savezni odbor za komunikacije (FCC) izglasao ukidanje pravila iz 2015. kojima se osigurava slobodni i otvoreni internet, diljem svijeta počelo se postavljati pitanje kako će se ova odluka američkog regulatora odraziti na internet kod nas.

Neutralnost interneta temeljno je načelo koje internetskim pružateljima usluga brani da na bilo koji način onemogućuju ili otežavaju pristup sadržaju, internetskoj stranici ili aplikaciji kojoj korisnik želi pristupiti.

Kako je internetom povezan cijeli svijet, tako ni korisnici u Hrvatskoj nisu imuni na ono što se događa u SAD-u. Hoće li i kako američka odluka utjecati na korisnike interneta u Hrvatskoj, upitali smo Đuru Luburu, stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja te tržišno natjecanje u telekomunikacijama.

Oko neutralnosti interneta već se dugo vode rasprave diljem svijeta, a potaknuli su ih telekom operatori koji žele pronaći način da uzmu dio prihoda od svih onih koji svoje usluge pružaju putem interneta i pri tome ostvaruju ozbiljne prihode. Telekomi smatraju nepravednim i dugoročno poslovno neodrživim da oni grade i održavaju infrastrukturu, a onda primjerice Google, Facebook ili Netflix zarađuju na tome što pristupaju njihovim korisnicima, pojašnjava Lubura.

Što to onda točno znači za telekome, a onda i njihove korisnike?

Osobno držim kako se telekomi moraju prilagoditi činjenici da su oni kompanije koje samo omogućuju transport informacija i usluga, dok same usluge koje se prenose njihovim sustavima pruža netko drugi. Dakle, po mojem mišljenju to su dva potpuno različita tržišta koja se ne smiju međusobno ograničavati pa telekomi trebaju pružati i naplaćivati uslugu pristupa internetu, a oni koji se bave proizvodnjom sadržaja trebaju raditi svoj posao i zarađivati na tome. Potpuno razumijem frustraciju telekoma, ali zamislite situaciju u kojoj bi pošta tražila dio prihoda od onoga što zarađuju tvrtke koje nam poštom šalju njihove proizvode ili će u suprotnom njihove pošiljke kasniti odnosno nikad neće stići korisnicima. Slično je i s neutralnosti interneta – kad bi se to omogućilo, telekomi bi postali iznimno moćni, mogli bi utjecati na to tko će u digitalnom društvu uspjeti, tko samo opstati, a tko propasti, dodaje Lubura.

Hoće li onda korisnici interneta u Hrvatskoj i Europskoj uniji osjetiti kakve posljedice?

Na sreću, Europska komisija vrlo ozbiljno pristupa pitanju neutralnosti interneta pa zasad nema nikakvih naznaka da bi se u Europskoj uniji moglo dogoditi ovo što se događa u Sjedinjenim Američkim Državama. Stoga smatram da jedino ograničenje u pristupu pojedinim uslugama mogu imati korisnici američkih telekom operatora, dok se ova odluka FCC-a neće reflektirati na korisnike usluga pristupa internetu u Europi i Hrvatskoj, zaključuje na kraju Lubura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti