Luda ideja iz Kine: Telefon koji u sebi skriva dron za fotografiranje

Na mreži su objavljeni detalji o patentu koji razvija Vivo - telefonu iz kojeg može poletjeti minijaturan dron s kamerama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.07.2021. / 14:54

Vivo NEX (Foto: Vivo) (Foto: Vivo)

Kamere na pametnim telefonima toliko su napredovale da su nekima čak zamijenile klasične (DSLR) aparate. Jasno je da će u budućnosti optika biti sve bolja, kao što će i napredak AI donijeti brojne nove mogućnosti fotografiranja i snimanja videa.

Slika nije dostupna Krajem godine očekujemo savitljive telefone Googlea, Viva i Xiaomija

Inženjeri iz Viva imaju jednu prilično ludu ideju koja bi, ako se realizira, jer je tek riječ o patentu, mogla omogućiti potpuno novu perspektivu snimanja s pametnih telefonima - snimanje iz zraka putem drona. Patent prikazuje telefon u čijem je kućištu skriven mali dron na kojem se nalaze kamere. Kako je riječ o dronu koji bi bio smješten u telefonu, jasno je kako bi njegove dimenzije trebale biti jako male.

Na dronu se nalaze četiri elise smještene u kućištu, infracrveni senzor, dvije kamere te minijaturna baterija. Iako na mreži ne možemo pronaći detaljno objašnjenje patenta, možemo pretpostaviti kako su iz Viva zamislili da, kada dron izađe iz kućišta, s njim bi se trebalo upravljati i fotografirati direktno s telefona. Takvo bi zračno fotografiranje moglo donijeti potpuno novu perspektivu prilikom npr. snimanja utakmica, a i selfiji bi mogli biti puno zanimljiviji. Naravno, možemo se samo zapitati kako bi izgledala neka utakmica na kojoj bi više tisuća ljudi u isto vrijeme podiglo svoje mobilne dronove kako bi snimili izvođenje jedanaesterca. Nastao bi pravi kaos i sudaranje dronova.

Vivo NEX (Foto: Vivo) Vivo NEX – kineska mobilna revolucija

Teško je povjerovati da bi s trenutačno dostupnom tehnologijom Vivo mogao napraviti takav smartphone, no njihov je pristup mobilnom, tj. zračnom fotografiranju prilično zanimljiv. Jasno, kao i sa svim patentima, nema garancije da bi se patent mogao pretvoriti u stvaran uređaj tako da će možda telefon s dronom ostati samo ideja na papiru, iako ne treba isključiti mogućnost da nam (dalja) budućnost donese i takve telefone s letećim kamerama.

Izvor: Android Authority

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti