Luda teorija dvojice fizičara: U zvijezdama se može formirati "nuklearni život" čija inteligencija može nadmašiti ljudsku

Potraga za izvanzemaljskim životom u svemiru obično stavlja fokus na egzoplanete u orbiti oko udaljenih zvijezda, no pojavila se nova teorija koju predlažu znanstvenici iz New Yorka i koja pretpostavlja da se unutar samih zvijezda možda nalazi ekstreman oblik "nuklearnog života".

Branimir Vorša | 02.09.2020. / 07:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su u lovu za izvanzemaljskim životom možda previdjeli izvor potencijalnih ektremofilnih živih bića, a to su same zvijezde oko kojih se drugi planeti vrte.

Ekstremofilni organizmi su oblik života koji optimalno živi u ekstremnim uvjetima i ekstremnom okolišu.

Dosad je poznato da razni oblici bakterija uspijevaju u ektremno vrućim, hladnim, kiselim ili ozračenim uvjetima.

Novo istraživanje dvojice fizičara sa sveučilišta New York, Eugenea Chudnovskog i Luisa Anchordoquija, predlaže da u svemiru postoji i takozvani "nuklearni život".

Njihova teorija predlaže da se teoretske čestice zajedno formiraju i stvaraju kozmičke strune ili "ogrlice", koje same po sebi mogu zapravo biti osnova za nastanak nuklearnog života u samim zvijezdama.

Navedene kozmičke ogrlice bile bi na taj način nuklearni ekvivalenti DNK i RNK koji formiraju osnovu organskog života na Zemlji.

No, čovjek tek treba otkriti te jednodimenzionalne kozmičke strune i elementarne čestice sa samo jednim magnetskim polom, no nova studija kaže da se one mogu formirati u jednodimenzionalne, dvodimenzionalne i trodimenzionalne strukture, baš kao što se atomi kemijski spajaju kako bi formirali organske molekule.

Te kozmički kompleksne strukture s vremenom bi preživjele dovoljno dugo u ekstremnoj nuklearnoj peći u središtu zvijezde da se mogu razmnožavati i koristiti fuzijsku energiju te u teoriji na taj način i prouzročiti slabije svjetlosno zračenje zvijezde.

Još više zapanjujuća jest ideja Chudnovskog da se te samoreplicirajuće nuklearne vrste mogu razviti u inteligenciju koja potencijalno može nadmašiti ljudsku.

Zasad, Chudnovsky i Anchordoquiplaniraju razviti simulacije ponašanja kozmičkih ogrlica u zvijezdama kako bi testirali svoju teoriju oko nuklearnog života, dok istovremeno proučavaju zvijezde poput EPIC 249706694, čija svjetlost neobjašnjivo i nasumično zna slabjeti.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti