Lukovi kaosa: Otkrivene svemirske autoceste koje bi dramatično mogle ubrzati putovanje kroz Sunčev sustav

Astronomi su otkrili "nebesku autocestu" za putovanje kroz Sunčev sustav puno većom brzinom nego što se to prije smatralo mogućim.

Branimir Vorša | 11.12.2020. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni tim astronoma iz Srbije i SAD-a otkrio je neobičnu mrežu superautocesta, a te rute omogućuju asteroidima i kometima da prijeđu udaljenosti poput one između Neptuna i Jupitera u manje od deset godina te da prijeđu nevjerojatnih 100 astronomskih jedinica u manje od jednog stoljeća. Jedna astronomska jedinica predstavlja prosječnu udaljenost Zemlje od Sunca i iznosi 149.597.871 kilometar.

Udaljenost između Jupitera i Neptuna iznosi 25 astronomskih jedinica.

Znanstvenici tvrde da se ta mreža može koristiti za slanje svemirskih letjelica do zabačenih dijelova našeg planetarnog sustava relativno brzo te da se može koristiti za nadziranje i bolje razumijevanje nebeskih tijela koja mogu udariti u Zemlju.

Navedeni tim znanstvenika promatrao je dinamičke strukture tih putova, koji formiraju povezanu seriju lukova unutar nečeg što se naziva svemirskim razdjelnicima i koji se protežu od pojasa asteroida između Marsa i Jupitera sve do Urana i dalje.

Taj novootkriveni svemirski fenomen djeluje nekoliko desetljeća, nasuprot stotinama tisuća ili milijunima godina, koliko obično traju dinamički procesi u Sunčevu sustavu.

Astronomi kažu da su najupadljivije autoceste povezane s Jupiterom i njegovim snažnim gravitacijskim silama.

Ne bi trebalo biti iznenađenje da Jupiter može pokrenuti transport na velikoj razini i u desetljetnom vremenskom razmaku, s obzirom na to da su svemirske misije specifično dosad dizajnirane za transport uz pomoć Jupitera. Najbolji primjeri toga su prolasci letjelica Voyager 1 i 2 pored Jupitera, pišu astronomi u studiji.

Astrodinamičarima je isto tako poznato da se gravitacijska pomoć može omogućiti svemirskim razdjelnicima. Ipak, njihov širok utjecaj na prirodna svemirska tijela uvelike je podcijenjen i neistražen, ističe se u studiji.

Astronomi su do otkrića tih svemirskih autocesta došli zapravo prikupljanjem numeričkih podataka o milijunima orbita u Sunčevu sustavu te numeričkom obradom tih orbita i kako se one uklapaju u već poznate svemirske razdjelnike.

Tim američko-srpskih astronoma ipak naglašava da se njihovi rezultati trebaju još dodatno proučiti da bi se utvrdilo kako se ti putovi mogu iskoristiti za svemirske letjelice i kako se ti razdjelnici ponašaju u blizini Zemlje.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Science Advances pod prilično zanimljivim naslovom - Lukovi kaosa u Sunčevu sustavu.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti