Luksuz na kotačima: Rolls-Royce predstavio svoj prvi električni automobil

Isporuke prvim kupcima kreću krajem sljedeće godine. Cijena nije poznata, a trebala bi se kretati između 350 i 450 tisuća dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2022. / 09:48

Rolls-Royce Spectre (Foto: Rolls-Royce)

Prilikom najave svog prvog potpuno električnog automobila, iz Rolls-Roycea naglasili su kako je ovo početak odvažnog novog poglavlja, kako za samu kompaniju, tako i za industriju luksuza. Model Spectre sadrži sve kvalitete zahvaljujući kojima je ovaj brend postao legendaran, pohvalili su se iz kompanije, a na epitetima nije štedio niti izvršni direktor Torsten Müller-Ötvös nazvavši ovaj automobil najsavršenijim proizvodom koji je Rolls-Royce do sada napravio.

Slika nije dostupna Poletio brzinom 623 km/h: Rolls-Royce tvrdi da je njihov električni zrakoplov najbrži zrakoplov svoje vrste na svijetu

Rolls-Royce Spectre (Foto: Rolls-Royce)

Prema službenoj objavi, ovaj automobil otvorio je jednu potpuno novu kategoriju među automobilima koju su nazvali ultra luksuznim električnim super coupeom. Spectre, dakle, pršti luksuzom, od samog atraktivnog izgleda do velike razine komfora i posvećenosti detaljima.

Glavni cilj kompanije prilikom njegova razvojabio je svojim klijentima omogućiti “najluksuznije i najudobnije moguće iskustvo”, tako da im same performanse i učinkovitost nisu bili u potpunom fokusu. Performanse još nisu u potpunosti definirane jer još traju neka testiranja, no prema preliminarnim podacima, ovaj automobil imat će 577 KS, 900 Nm okretni moment te domet od 418 km uz jedno punjenje baterije. Što se ubrzanja tiče, do 100 km/h bit će potrebno samo 4,4 sekunde.

Masovna proizvodnja Spectrea trebala bi početi sljedeće godine, a isporuke prvim kupcima očekuju se tijekom posljednjeg kvartala 2023. Cijena još nije objavljena, no prema navodima iz kompanije, trebala bi se kretati između 350 i 450 tisuća dolara.

Slika nije dostupna Bezvremenska klasika: Ovi legendarni modeli Rolls-Roycea sada dolaze s električnim motorima

Rolls-Royce Spectre (Foto: Rolls-Royce)

Spectre je, dakle, prvi potpuno električni automobil ove tvrtke, a kao i većina ostalih kompanija na automobilskom tržištu, njihovi su dugoročni planovi vezani upravo uz elektrifikaciju. Do 2030. godine tako planiraju da svi njihovi novi automobili imaju isključivo električne motore, dok će vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem otići u povijest.

Izvor: Arena EV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti