Poletio brzinom 623 km/h: Rolls-Royce tvrdi da je njihov električni zrakoplov najbrži zrakoplov svoje vrste na svijetu

Električni zrakoplovi su definitivno tu da ostanu, poručuju iz Rolls-Roycea, a to potvrđuju i najnoviji rekordi njihovog Spirit of Innovation zrakoplova.

Branimir Vorša | 23.11.2021. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rolls-Royce je priopćio da je njihov potpuno električni zrakoplov, nazvan "Spirit of Innovation", najbrži zrakoplov svoje vrste na svijetu, nakon što je dosegnuo brzinu od 623 km/h u nedavnim testiranjima leta.

Slika nije dostupna Letjeti zelenije znači letjeti - skuplje

Spirit of Innovation električni zrakoplov novi je brzinski rekord postavio ranije proteklog tjedna.

Na testiranjima leta obavljenima 16. studenog taj je zrakoplov dosegnuo brzinu od 555,9 km/h na dužini leta od tri kilometra, što je bolje od starog rekorda za čak 213 km/h.

Nakon toga srušio je još jedan rekord tijekom leta dužine 15 kilometara u kojem je postigao brzinu od 532 km/h, nadmašivši stari rekord za nevjerojatnih 292 km/h.

Slika nije dostupna Prijevozno sredstvo iz Muskovih snova: Nadzvučni električni zrakoplov koji bi polijetao i slijetao vertikalno

Spirit of Innovation oborio je i treći rekord, nakon što je u letu prešao daljinu od tri kilometra u svega 202 sekunde, dok je stari rekord bio čak 60 sekundi slabiji.

Prema mišljenju same kompanije, taj zrakoplov je isto tako uzeo i titulu najbržeg potpuno električnog zrakoplova na svijetu kad je postigao maksimalnu brzinu od 623 km/h tijekom tih testiranja.

Spirit of Innovation je pogonjen motorom snage 400kW te "energetski najgušćim baterijskim paketom ikad napravljenim u zrakoplovstvu". Taj je zrakoplov dio projekta "Accelerating the Electrification of Flight", koji pola sredstava dobija od britanske vlade i britanskog institutaza zrakoplovnu tehnologiju.

Električni zrakoplov Velis Electro - 2 Gdje ima volje, ima i načina: Slovenska tvrtka proizvela prvi električni zrakoplov, već imaju i 30-ak kupaca u sedam zemalja

Iz Rolls-Roycea su poručili da će predati podatke o postignućima zrakoplova organizaciji Fédération Aéronautique Internationale, koja je nadležna za potvrđivanje svjetskih i kontinentalnih rekorda.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti