Prijevozno sredstvo iz Muskovih snova: Nadzvučni električni zrakoplov koji bi polijetao i slijetao vertikalno

Musk je putem Twittera napisao da “umire od želje” da napravi takav zrakoplov, no ako bi se upustio i u takav projekt, mozak bi mu eksplodirao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2021. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Poučeni dosadašnjim iskustvom, za Elona Muska zaista možemo reći da ništa nije nemoguće. Njegova automobilska kompanija danas je najvrjednija na svijetu, sa svojim svemirskim postignućima više je puta ušao u povijest, a svi znaju koja je njegova najveća ambicija - osvojiti Mars. Da to ne bi bile prazne riječi na papiru, SpaceX već razvija i testira raketu s kojom bi se ljudi jednom trebali otisnuti prema Crvenom planetu i postaviti temelje za interplanetarnu budućnost čovječanstva. Tako barem vjeruje Musk.

Slika nije dostupna Pogledajte povijesni let letećeg automobila: “Znanstvena fantastika postala je stvarnost”

No kako nam je to otkrila prepiska s Twittera ovaj tjedan, Musk ima i druge ambicije i projekte kojima bi se rado posvetio - kada bi imao vremena. Nakon što poznati poduzetnik Peter H. Diamandis postavio pitanje svojim pratiteljima na Twitteru oko sljedeće industrije kojoj bi se mogao posvetiti Musk (pri čemu je sam rekao da želi da to bude avijacija), na taj je tvit odgovorio sam Elon.

Otkrio je jednu stvar o kojoj do sada nije (puno) pričao, a tko zna, možda i tu svoju ambiciju jednom pokušava pretvoriti u stvarnost. Naime, napisao je kako mu je velika želja napraviti nadzvučni zrakoplov koji će moći polijetati i slijetati vertikalno, što znači da mu neće trebati velike i dugačke piste, već samo mali prostor s kojeg bi mogao odletjeti u zrak kao s helikopterom i onda brzinama većim od zvuka krenuti na putovanje.

Slika nije dostupna Infrastruktura budućnosti: Krajem godine otvara se zračna luka za leteće taksije i dronove

Iako “umire od želje da to napravi”, napisao je i kako bi mu od dodatnog posla eksplodirao mozak, odnosno točnije - to nije napisao riječima, već demonstrirao s emotikonima. Dakle, ne treba razmišljati o tome da bi se Musk u neko skoro vrijeme bacio na ovaj projekt, no tko zna, možda s vremenom promijeni prioritete i fokus prebaci upravo na takvo vozilo. S obzirom na to da je u pitanju Musk, ništa nas ne bi iznenadilo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti