Lunarni roboti 'treniraju' na Etni

Robotsko vozilo kreće se po stjenovitom, vjetrovitom i pustom krajoliku koji izgleda kao površina nekog udaljenog planeta.

K.B./Hina | 05.07.2017. / 15:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Etna je 'pokusni poligon' za otprilike metar visoki robotski stroj na četiri kotača, budućeg putnika na Mjesec. Ispitivanje provodi njemačka svemirska agencija.

U programu sudjeluju stručnjaci iz Njemačke, Britanije, Italije i SAD-a i ispituju kako unaprijediti robotsku opremu koja će se koristiti u svemiru. Prva testiranja provode se u području Piano del Lago, pustom dijelu Etne poznatom po snažnim vjetrovima.

Robotsko vozilo kreće se po stjenovitom, vjetrovitom i pustom krajoliku koji izgleda kao površina nekog udaljenog planeta iz filmova znanstvene fantastike. Ali robot se ne nalazi negdje u vanjskom svemiru, nego na obroncima najaktivnijeg europskog vulkana.

"Simuliramo buduću, hipotetsku misiju na Mjesec i Mars i upotrebu robota za prijevoz i instalaciju raznih instrumenata", rekao je znanstvenik Boruis Behncke.

Znanstvenici se nadaju da će robotima moći istražiti i dubine Etne i dobiti korisne tehničke podatke o seizmičkim kretanjima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti