Ma kakav 5G, već se ozbiljno radi na 6G tehnologiji

Očekuje se da će rasprave o standardizaciji 6G mreže započeti oko 2025. godine, a komercijalizacija tehnologije predviđena je za 2029.

Martina Čizmić | 16.09.2022. / 10:14

Testiranje 6G tehnologije (Foto: LG Electronics)

Iako je 5G tehnologija tek nedavno postala dobro poznata i sve prisutnija, tehnološke tvrtke već razmišljaju o novom koraku i 6G tehnologiji. 

Za sad je ta tehnologija još u fazi razvoja i testiranja, no, baš kao i 5G, mogla bi predstavljati revoluciju u digitalnim životima ljudi. 

Jedna od tvrtki koja intenzivno radi na razvoju 6G tehnologije je i LG koji se pohvalio uspješnim testiranjem bežičnog prijenosa i prijema podataka na 6G THz, u frekvencijskom rasponu od 155 do 175 GHz – na udaljenosti od 320 metara na otvorenom.

Slika nije dostupna Samsung objavio predviđanja o 6G-u: Evo kada stiže i što možemo očekivati

Kako su istaknuli, testiranje je ostvareno na Institutu Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI – Fraunhofer Heinrich Hertz Institute) u Berlinu i značajan je korak ka komercijalizaciji 6G THz u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima. To je ujedno i napredak u odnosu na kolovoz 2021. kada je LG dokazao da može prenositi 6G THz podatke na udaljenosti od 100 metara na otvorenom.

Problem sa 6G, koji koristi ultraširokopojasne frekvencije, je u činjenici da ima relativno mali domet te je moguć gubitak snage od prijenosa do prijama. Kako bi riješili te probleme, LG, Institut Fraunhofer Heinrich Hertz i Institut za primijenjenu fiziku čvrstog stanja Fraunhofer (IAF – Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics) zajednički su razvili pojačalo koje može povećati snagu prijenosa i pojačalo prijamnika s niskim šumom koje poboljšava kvalitetu dolaznog signala.

Kako su pojasnili, višekanalno pojačalo koje je korišteno u demonstraciji ima izlaz veći od 20dBm što predstavlja povećanje od preko 5dBm u odnosu na rješenja koja su LG, HHI i IAF postavili u prethodnom ispitivanju. Korišteno je i pojačalo prijemnika koje minimizira stvaranje šuma kod prijamnog signala. Te nove tehnologije integrirane su u LG-ev najnoviji modularni dizajn spreman za buduću proizvodnju integriranih krugova kako bi se olakšao put prema komercijalizaciji.

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija 5G je stvar prošlosti, Huawei već radi na 6G

S ovim najnovijim uspjehom korak smo bliže ostvarenju 6G brzina od 1 terabita u sekundi u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima, rekao je dr. Kim Byoung-hoon, tehnički direktor i izvršni potpredsjednik LG Electronicsa. LG će nastaviti surađivati ​​s istraživačkim institutima i inovatorima kako bi dodatno učvrstio vodstvo u 6G tehnologiji. Očekujemo da će 6G biti glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, stoga ne postoji mjesto na kojem bismo radije bili nego ovdje, na čelu njegova razvoja.

Očekuje se da će rasprave o standardizaciji 6G mreže započeti oko 2025. godine, a komercijalizacija tehnologije predviđena je za 2029. U usporedbi s 5G bežičnim mrežama, 6G će pružiti daleko bolje brzine prijenosa podataka s nižom latencijom i većom pouzdanošću.

Globalne tvrtke utrkuju se za ulazak u 6G prostor s obzirom na ključnu ulogu koju će imati u omogućavanju svih vrsta inovacija, od ultrarealističnih mobilnih holograma do sljedeće faze interneta stvari i ambijentalnog računalstva, koje će osigurati fleksibilnije i osobnije iskustvo kroz organsko povezivanje ljudi, predmeta i prostora.

LG aktivno surađuje s renomiranim istraživačkim institutima, sveučilištima i tvrtkama iz cijelog svijeta, a cilj im je uspostaviti suradnje u području istraživanja i razvoja osnovnih 6G tehnologija s organizacijama, uključujući HHI, IAF, KAIST, KRISS i Keysight Technologies, Inc., kako bi se ubrzao dolazak sljedeće generacije bežičnih mrežnih komunikacija.

Savez sljedeće generacije (Next G Alliance), inicijativa Saveza za rješenja u telekomunikacijskoj industriji (ATIS – Alliance for Telecommunications Industry Solutions) odabrao je još u lipnju 2021. LG za predvodnika radne skupine za aplikacije koja će raspravljati o 6G tehnologijama i voditi budući smjer 6G telekomunikacijskih usluga.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti