Maksimalna zaštita: Nova opcija na Samsungovim telefonima korisnike će zaštititi od najopasnije vrste napada

S današnjim sofisticiranim napadima, hakeri mogu pratiti sve što korisnici rade na telefonima i imati pristup njihovim podacima, bez da su oni toga svjesni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2023. / 10:30

Samsung Galaxy S23 serija (Foto: Samsung)

Jedan od najopasnijih vrsta napada na pametne telefone su tzv. zero-click napadi. Kako i samo ime kaže, telefoni se mogu zaraziti malicioznim softverom bez da kliknu na neki opasan link ili slično, već kibernetički kriminalci mogu iskoristiti nekakav postojeći sigurnosni propust u softveru kako bi zarazili mobilne uređaje s malwareom putem kojeg će špijunirati korisnike, ukrasti im podatke s uređaja i slično. Dovoljno je samo poslati nekakvu fotografiju koja se ne čini sumnjiva, no u kojoj će biti skriven malware koji će, nakon preuzimanja fotografije na telefon (često i automatski), zaraziti telefon.

TM Roh Samsung predstavio svoju novu seriju uređaja Galaxy S23: Evo što je novo, ali i koliko ćete morati izdvojiti za njih

Kriminalci koji su između 2017. i 2020. godine špijunirali novinare, političare i razne aktiviste putem poznatog špijunskog softvera Pegasus na Appleovim telefonima koristili su se upravo takvom metodom napada. Ono što je naročito opasno pri takvim napadima jest što korisnici uopće nisu svjesni da im je na uređajima instaliran softver koji ima pristup svim njihovim podacima, prati njihovu komunikaciju, fotografije itd.

Takvi su napadu u posljednje vrijeme u porastu, naglašavaju na The Vergeu, no iz Samsunga su objavili kako su predstavili novu sigurnosnu opcija koja će korisnicima telefona i tableta tog brenda pružiti bolju zaštitu od zero-click napada.

Opcija Message Guard, objašnjavaju iz Samsunga, sprječava te napade tako što fotografije koje korisnici primaju u porukama odmah stavlja u karantenu, prije nego se preuzmu na uređaj. Te se fotografije zatim skeniraju za virusima i malwareom i tek kada se fotografija pokaže sigurnom, onda će postati dostupna korisnicima.

Samsung Galaxy Samsung potiho pokazao budućnost svojih preklopnih telefona

Message Guard na početku će biti dostupan korisnicima posljednje generacije Samsungovih telefona (Galaxy S23), a naknadno će biti dostupan i vlasnicima telefona i tableta s instaliranim softverom One UI 5.1 i novijim, što se očekuje negdje tijekom ove godine. Korisnici je neće morati manualno aktivirati, već će ona “gotovo nevidljivo” raditi u pozadini.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti