Samsung predstavio svoju novu seriju uređaja Galaxy S23: Evo što je novo, ali i koliko ćete morati izdvojiti za njih

Nova serija Samsungovih telefona na prvi je pogled gotovo jednaka onoj S22, no ipak dolazi sa značajnim razlikama. I ne, ne mislimo na boju.

Martina Čizmić | 01.02.2023. / 19:04

Galerija

Nakon što zbog pandemije COVID-a proteklih godina nije bilo predstavljanja uživo, Samsung je novu seriju svojih pametnih telefona ipak odlučio predstaviti medijima iz cijelog svijeta.

Događaj Samsung Galaxy Unpacked organiziran je u San Franciscu, a mediji iz cijelog svijeta imali su priliku uživo vidjeti i isprobati što je Samsung napravio u proteklih godinu dana. Već je ranije predsjednik Samsunga TM Roh otkrio kako "novi uređaji postavljaju novi premium standard za inovacije - pružaju snažne performanse bez kompromisa te su izgrađeni kako bi bili održiviji - da im svi vjeruju". Pred punim SF Masonic Auditoriumom, istaknuo je kako "serija Galaxy S donosi nove standarde za vrhunska iskustva s pametnim telefonima".

Vrijednost tehnologije mjeri se, ne samo po tome što ljudima pruža danas, već i kako doprinosi budućnosti. Cijela serija pametnih telefona Galaxy S23 postavlja trendove, a to znači pouzdano vrhunsko iskustvo jednog pametnog telefona. Naša je misija redefinirati odličnu izvedbu donoseći snažne i dugotrajne inovacije te održivost, izjavio je TM Roh, predsjednik i voditelj MX (Mobile eXperience) Business odjela u tvrtki Samsung Electronics.

Predstavljanje Samsung Galaxy S23 serije (Foto: Zimo)

Naime, nova serija S23 na prvi pogled gotovo je identična seriji S22. Iako se od prošlogodišnje serije ponajprije razlikuje po boji, prava se razlika može osjetiti u performansama koje nisu odmah vidljive.

Baš kao i prethodne serije, S23 sastoji se od tri uređaja - Samsung Galaxy S23, Samsung Galaxy S23+ i Samsung Galaxy S23 Ultra.

Veliko, veće... ultra

Ultra je najveći i najjači uređaj u seriji i u Samsungu s pravom smatraju kako je riječ o najsjajnijoj zvijezdi u njihovoj galaksiji. Sa 6,8-inčnim QHD+Edge Dynamic AMOLED zaslonom s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz, to je ujedno i najveći Samsungov uređaj dosad. Iz Samsunga su posebno ponosni na funkciju Enhanced Comfort, koja korisnicima omogućuje prilagođavanje tonova boje i kontrasta kako bi smanjili opterećenje očiju, a Vision Booster trebao bi pomoći u smanjenju blještavila zaslona na danjem svjetlu.

Predstavljanje Samsung Galaxy S23 serije (Foto: Zimo)

Kad kažemo da je najveći, treba dodati da je zbog blago zaobljenih rubova ugodniji za držanje u ruci, ali se na njegovu veličinu ipak treba naviknuti. Osim toga, brušena pozadina, koja daje dojam mat boje, veoma je skliska pa bi kupovina zaštitne maske trebala biti visoko na listi prioriteta. Kako je istaknuto na prezentaciji, za razliku od S22 Ultre, S23 Ultra nešto je lakši, a u njegovoj proizvodnji uvelike su korišteni reciklirani materijali poput recikliranih ribarskih mreža, plastičnih boca i stakla. Iz Samsunga posebno ističu i da je pakiranje u kojem dolaze uređaji u potpunosti reciklabilno. Ali vratimo se mi uređajima. Ultra tako dolazi s prepoznatljivim dizajnom od četiri kamere na stražnjoj strani - 200 MP širokokutnom, 12 MP ultraširokokutnom i dvije 10 MP telefotokamere (jedna s 3x, a druga s 10x optičkim zumom). S prednje strane, skrivena ispod zaslona, nalazi se 12 MP selfie kamera.

Samsung Galaxy Samsung potiho pokazao budućnost svojih preklopnih telefona

Upravo su za kameru, pogotovo glavnu, vezane i najveće novosti ovogodišnje Ultre. Posebna je pozornost posvećena snimanju u uvjetima lošeg osvjetljenja (čitajte: noću). Zahvaljujući boljoj kameri, tehnologiji spajanja piksela i algoritmu umjetne inteligencije koji obrađuje fotografije, one su jasne i djeluju kao da su napravljene u puno boljem osvjetljenju.

Iako bi se nekome moglo učiniti da je prednja (selfie) kamera lošija, iz Samsunga ističu da su napravili promjene koje garantiraju još bolje fotografije. Uvedeno je automatsko izoštravanje fokusa te mogućnost da s 30 snimaka u sekundi podigne na 60, i tako napravi osjetno oštrije slike. Korisnici će dodatno moći obrađivati fotografije pomoću aplikacije Expert RAW kako bi dobili dojam kao da su fotografije napravljene profesionalnim fotoaparatom.

Predstavljanje Samsung Galaxy S23 serije (Foto: Zimo)

Cijeli uređaj pokreće Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy u kombinaciji s Androidom 13 i Samsungovim One UI 5.1 sučeljem te 8 odnosno 12 GB radne memorije te od 256 GB do 1 TB prostora za pohranu.

Baterija od 5000 mAh trebala bi osigurati cjelodnevno korištenje uređaja bez potrebe za dopunjavanjem, a je li zaista tako, znat ćemo nakon testiranja u stvarnim uvjetima. Baterija podržava dijeljenje energije, brzo bežično punjenje te brzo punjenje pomoću 45 W adaptors i 5W USB-C kabela. Za one koji vole igrati videoigre na pametnom telefonu, iz Samsunga poručuju da su povećali komoru za hlađenje, pa bi telefon trebao ostati hladan i ako se igraju grafički zahtjevne igre.

Samsung Isocell HP2 Samsung predstavio novi senzor od čak 200 MP koji bi trebao omogućiti još bolje fotografije

Manja braća gotovo istih karakteristika

Samsung Galaxy S23 i S23+ imaju veoma slične specifikacije, a ponajprije se razlikuju u veličini (i uređaja i samog zaslona). I dok je S23 najmanji uređaj u seriji sa zaslonom od “samo” 6,1 inča FHD+ Dynamic AMOLED 2X, S23+ ima isti zaslon ali veličine 6,6 inča. Oba uređaja imaju frekvenciju osvježavanja od 120 Hz te, ono što će posebno zanimati ljubitelje mobilnih igara, 240 Hz Touch Sampling Rate.

Predstavljanje Samsung Galaxy S23 serije (Foto: Zimo)

Oba uređaja imaju tri stražnje kamere - 12 MP ultraširoka s kutom snimanja od 120˚, 50 MP široka kamera s kutom snimanja od 85˚ te 10 MP telefotokamera s 3x optičkim zumom. Na prednjoj strani nalazi se 12 MP selfie kamera.

Kao i Ultru, pokreće ih Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy u kombinaciji s 8 GB radne memorije i od 128 (S23) do 512 GB prostora za pohranu.

Uz veličinu samog uređaja, najveća je razlika u kapacitetu baterije. Dok je kod S23 to “sićušnih” 3900 mAh, S23+ ipak se može pohvaliti s 4700 mAh. Oba podržavaju brzo punjenje uz adapter od 25 W odnosno 45 W te brzo bežično punjenje.

Iz Samsunga su uvjereni da će njihovi uređaji trajati pa tako korisnicima garantiraju četiri nadogradnje operativnog sustava i pet godina sigurnosnih ažuriranja.

Slika nije dostupna Iznenadit ćete se: Znate li koji smartphone koristi jedan od najbogatijih ljudi na svijetu?

Potencijalnim kupcima najbitniji su dostupnost i cijena. Kako su istaknuli na predstavljanju, cijena za Samsung Galaxy S23 bit će od 979 eura, S23+ od 1239 eura, dok će za Ultru biti potrebno izdvojiti od 1449 eura

Osim pametnih telefona, Samsung je predstavio i nekoliko prijenosnih računala, no ona, nažalost, neće biti dostupna na hrvatskom tržištu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti