Mali helikopter s velikim planovima: Ingenuity je spreman za šesti let, kojim će rušiti nove rekorde

Zanimljivo, za razliku od prethodnih letova, ovaj se let neće odvijati pod budnim okom rovera Perseverance, jer će se on u to vrijeme pripremati za vlastitu misiju.

Martina Čizmić | 21.05.2021. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA-in helikopter Ingenuity sa svakim letom na Marsu postavlja neki novi rekord. Sljedeći tjedan u planu je njegov šesti let tijekom kojeg bi trebao postaviti dva nova rekorda, ali i sletjeti na novo, još neistraženo područje Marsa. 

U planu je da se Ingenuity popne na visinu od 10 metara i leti u pravcu jugozapada oko 150 metara, gdje bi trebao napraviti niz fotografija u boji. Iz NASA-e ističu kako bi te fotografije trebale pokazati vrijednost zračne perspektive za buduće misije. Nakon toga, Ingenuity će se vratiti oko 50 metara sjeveroistočno gdje će sletjeti u novu "bazu".

Tijekom leta, Ingenuity bi trebao postaviti i dva nova rekorda. Brzinski, jer bi trebao postići brzinu leta od četiri metra u sekundi i rekord u duljini leta (140 sekundi).

Iz NASA-e se nadaju da će premještanje Ingenuitya na novu lokaciju pokazati kako je moguće istraživati površinu planeta bez prethodnog pomnog proučavanja područja i dugotrajnog planiranja.

Zanimljivo, za razliku od prethodnih letova, ovaj se let neće odvijati pod budnim okom rovera Perseverance, jer će se on u to vrijeme pripremati za vlastitu misiju. No Ingenuity će snimiti fotografije i video koje bi trebao poslati na Zemlju koji dan nakon, nadamo se, uspješnog šestog leta. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti