NASA-in helikopter Ingenuity sa svakim letom na Marsu postavlja neki novi rekord. Sljedeći tjedan u planu je njegov šesti let tijekom kojeg bi trebao postaviti dva nova rekorda, ali i sletjeti na novo, još neistraženo područje Marsa. 

U planu je da se Ingenuity popne na visinu od 10 metara i leti u pravcu jugozapada oko 150 metara, gdje bi trebao napraviti niz fotografija u boji. Iz NASA-e ističu kako bi te fotografije trebale pokazati vrijednost zračne perspektive za buduće misije. Nakon toga, Ingenuity će se vratiti oko 50 metara sjeveroistočno gdje će sletjeti u novu "bazu".

Tijekom leta, Ingenuity bi trebao postaviti i dva nova rekorda. Brzinski, jer bi trebao postići brzinu leta od četiri metra u sekundi i rekord u duljini leta (140 sekundi).

Iz NASA-e se nadaju da će premještanje Ingenuitya na novu lokaciju pokazati kako je moguće istraživati površinu planeta bez prethodnog pomnog proučavanja područja i dugotrajnog planiranja.

Zanimljivo, za razliku od prethodnih letova, ovaj se let neće odvijati pod budnim okom rovera Perseverance, jer će se on u to vrijeme pripremati za vlastitu misiju. No Ingenuity će snimiti fotografije i video koje bi trebao poslati na Zemlju koji dan nakon, nadamo se, uspješnog šestog leta. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju