Mališan na iPadu trošio bez granica: Apple mami neće vratiti više od 16 tisuća dolara koje je dijete potrošilo u igri

Amerikanka je prvo mislila da je riječ o nekakvoj prijevari, no naknadno je shvatila da joj je sav novac s računa potrošio njezin šestogodišnjak.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2020. / 10:38

Dijete i tablet (Foto: Getty images)

Slučaj Jessice Johnson iz Wiltona u SAD-u samo je još jedan u nizu primjera, odnosno upozorenja roditeljima koji djeci daju telefone i tablete bez nadzora. Apple i Google roditeljima su omogućili alate s kojima mogu nadzirati i ograničiti korištenje uređaja, a ono što se smatra obaveznim jest korištenje šifre ili biometrije prilikom svih plaćanja sa svojih uređaja. Naravno, pri tome je važno da djeca ne znaju tu šifru.

S mobitelom i u krevetu Djeca više ne troše džeparac na bombone, nego na Fortnite, a već sada štede i za Appleove uređaje

Oni koji se ne pridržavaju tih pravila mogli bi se, baš kao i Johnson, šokirati kada saznaju da je njihov račun povezan s karticom za kupovanjem putem telefona i tableta djelomično ili potpuno ispražnjen. Kada je Johnson primijetila transakcije na računu koje ona nije napravila, mislila je kako je riječ o nekakvoj pogrešci ili prijevari pa je to prijavila svojoj banci. No kada su iz banke provjerili transakcije javili su joj kako nema govora o prijevari te da podaci o njenom računu nisu ukradeni i da prilikom transakcija nisu primijećene nikakve sumnjive aktivnosti.

Tek kada je pored transakcija vidjela ikonu Sonica, postalo joj je jasno da je za kupovinu kriv njen 6-godišnjak. On je tijekom ljeta, vjerovali ili ne, na kupovinu u igri “Sonic Forces”, potrošio više od 16 tisuća dolara. Iako su u nekim slučajevima roditelji dobili povrat novca, iz Applea su Jessici poručili da joj više od 16 tisuća dolara neće vratiti. Razlog za to je što im se javila više do 60 dana nakon uplata, a iako ih je ona uvjeravala kako ih nije kontaktirala jer su joj prvotno iz banke rekli da je vjerojatno riječ o prijevari, iz Applea nisu imali sluha za to te su joj poručili da je trebala znati za postavke s kojima bi djetetu onemogućila mogućnost kupovine.

Privatnost djece na internetu (Foto: Getty Images) To se ne događa nekom drugome: Roditelji, znate li što je grooming i kako prepoznati je li vaše dijete žrtva online zlostavljanja?

Johnson kaže kako nije znala za takve postavke jer da je bila upoznata s njima, sigurno bi ih aktivirala i spriječila dijete da joj isprazni bankovni račun. Također, optužila je i izdavače igara za predatorske taktike i za poticanje potrošnje mladih korisnika te se pita tko bi to potrošio 100 dolara na kovčeg virtualnih zlatnih novčića.

Izvor: Apple Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti