Mark van Rijmenam: Bitcoin je osuđen na neuspjeh!

Vjerujem kako će blockchain promijeniti sve što znamo i način na koji radimo, rekao je Rijmenam.

Martina Čizmić | 25.04.2018. / 20:09

Mark van Rijmenam (Foto: WinDays18) (Foto: WinDays18)

U trenutku kad u svijetu

kriptovaluta

sve valute bilježe znatan pad, a sve se češće čuju komentari kako je balon kriptovaluta pred pucanjem, jedan je čovjek jasno i glasno rekao ono što mnogi misle.

Mark van Rijmenam, osnivač distributivne platforme dscvr.it i tvrtke Datafloq te stručnjak za umjetnu inteligenciju, Blockchain i Big Datu, na svom je predavanju u sklopu konferencije WinDays18 istaknuo kako je bitcoin osuđen na neuspjeh.

Ta njegova izjava iznenadila je mnoge, no Rijmenam je pojasnio kako će do propasti bitcoina doći jer je spor, skup, centraliziran i nepogodan za okoliš.

Ipak, nije sve tako crno. Istaknuo je kako je bitcoin siguran, jer bi njegovo hakiranje bilo usporedivo s poduhvatom u kojem se istovremeno pljačka milijuna banaka.

Mark van Rijmenam (Foto: WinDays18) (Foto: WinDays18)

Ujedno je prokomentirao i cijelu priču oko kripotvaluta kojih trenutno u svijetu ima oko 1600 te istaknuo kako mnoge još moraju prevladati brojne probleme kako bi uspjele u budućnosti.

Vjerujem kako će blockchain promijeniti sve što znamo i način na koji radimo, rekao je te blockchain definirao kao jedinstveni izvor istine podijeljen na više lokacija.

Govoreći o uporabi ili mogućnosti uporabe blockchaina, Rijmenam je naveo primjere nekoliko država - Estonija ga je testirala za potrebe glasovanja na izborima putem interneta, Dubai je najavio kako će cijeli grad koristiti blockchain do 2020. godine, a Ukrajina istražuje blockchain kako bi potaknula transparentnost u području zemljišnih knjiga. Naveo je i primjere industrija u kojima se već koristi ili će se moći koristiti blockchain za razne svrhe – od vlasništva nad e-Kartonima u zdravstvu do sustava za nano plaćanje između uređaja IOTA fundacije ili utility health recordsa - ekvivalenta digitalnom kešu koji je razvila investicijska banka UBS.

Kao prednosti korištenja blockchaina u financijskoj industriji, naveo je povećanu transparentnost, potencijal poraste broja financijskih proizvoda i usluga, instant plaćanja, manju mogućnost pogrešaka, poboljšanje optimizacije kapitala, smanjene rizike zbog brzine transakcije i poboljšana izvršavanje ugovora.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti