Masivan opoziv Teslinih vozila svih modela zbog greške u sustavu za automatsko spuštanje prozora

Svjetski mediji prenose vijest o opozivu više od milijun Teslinih vozila proizvedenih u SAD-u svih modela i različitih godišta proizvodnje, zbog softverske greške koja može dovesti do neprepoznavanja prepreka kod podizanjaq stakla.

Branimir Vorša | 22.09.2022. / 14:24

Teslini automobili
Teslini automobili (Foto: Afp)

Tesla je opozvala više od milijun svojih vozila, jer greška u sustavu za automatsko spuštanje prozora dovodi do toga da vozilo možda neće otkriti prepreke.

Sustav za automasko spuštanje prozora radi tako da izbjegava ozljede putnika u vozilu zaustavljanjem prozora ako se otkrije prepreka. Sustav je dizajniran za automatsko vraćanje prozora prema dolje, ako postoji prepreka između prozora i okvira prozora.

Tesla je priopćila američkoj Nacionalnoj upravi za sigurnost prometa (NHTSA) na cestama da će izvršiti nadogradnju softvera tog sustava bežičnim putem.

Opoziv pokriva slijedeća Teslina vozila: Model 3 2017-2022, Model Y 2020-2021, te 2021-2022 Model S i Model X.

Iz Tesle su priopćili kako nisu upoznati s bilo kakvim jamstvenim zahtjevima, terenskim izvješćima, nesrećama, ozljedama ili smrtnim slučajevima povezanim s ovim opozivom njihovih vozila.

Iz NHTSA kažu da zatvaranje prozora bez odgovarajućeg sustava za automatsko kretanje unatrag može izazvati pretjeranu silu priklještenjem vozača ili putnika prije uvlačenja, povećavajući rizik od ozljeda. Isto tako tvrdeda Teslina vozila nisu ispunila zahtjeve saveznog sigurnosnog standarda za motorna vozila u pogledu električnih prozora.

Iz Tesle su priopćili da su tijekom testiranja vozila u kolovozu zaposlenici identificirali performanse sustava za automatsko spuštanje prozora, koje su imale "veće od očekivanih varijacije u odgovoru na detekciju štipanja". Nakon opsežnog dodatnog testiranja, iz Tesle su utvrdili da performanse detekcije priklještenja i uvlačenja prozora u rezultatima ispitivanja ne zadovoljavaju zahtjeve navedenog sustava.

Iz Tesle su isto tako poručili da su, počevši od 13. rujna, vozila u proizvodnji i prije isporuke primila ažuriranje softvera koje postavlja rad prozora na električni pogon prema potrebnim sigurnosnim zahtjevima.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti