Međimurski osnovnoškolci pokazali kako riješiti gradske probleme pomoću IoT-a

Međimurski školarci osvojili su 1. mjesto na IRIM-ovu natjecanju "Pametni grad".

Martina Čizmić | 02.05.2019. / 12:49

Pametni grad (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Školarci koji sudjeluju u radu udruge Međimurski informatički klub i Mladi informatičari Strahoninca ostvarili su izvrstan uspjeh pobjedom na natječaju "Pametni grad", koji je organizirao Institut za razvoj i inovativnost mladih.

Zadatak je bio riješiti urbane probleme upotrebom IoT-a i srodnih tehnologija u dvije starosne kategorije – za učenike osnovnih i srednjih škola.

Internet of Things (IoT) ili, kako je prevedeno na hrvatski jezik, „Internet stvari“ predstavlja noviju i izrazito zanimljivu disciplinu koja spaja softver i hardver. Uređaji koji spadaju u ovu kategoriju dio su naše svakodnevice i često ih uzimamo „zdravo za gotovo“ kao da su oduvijek bili tu. Na uređaje koje koristimo volimo lijepiti etiketu „smart“ pa se tako svakodnevno koristimo pametnim telefonima, televizorima, hladnjacima, satovima, perilicama rublja itd.

Jednostavno rečeno, „Internet stvari“ (IoT) predstavlja više uređaja koji mogu komunicirati preko interneta ili neke druge mreže. Komunikacija podrazumijeva upravljanje uređajima ili samostalno komuniciranje s drugim uređajima ili kontrolnim stanicama.

Ekipa MIK-a koju su činili Andrija Palašek i Leo Stričak uz mentorstvo mag. inf. Viktora Lazara osvojila je 1. mjesto u kategoriji osnovnih škola svojim projektom "Smart street".

Kako su sami pojasnili, ovaj je sustav namijenjen građanima nekog grada kako bi što bolje bili informirani o uvjetima i događanjima u gradu.

Naša zamišljena ulica nalazi se pored rijeke i pored glavnog gradskog mosta. U puno slučajeva postoji potreba da građani brzo i pravodobno budu informirani o svemu što se u njihovu gradu događa (nestanak struje, prijeteće vremenske neprilike…). Za ovo posebno postoji potreba ako postoji neki izvanredni događaj o kojemu svi stanovnici moraju biti brzo informirani. Napravili smo sustav u kojem iz jednog mobilnog uređaja preko aplikacije Blynk administrator grada (osoba koja je zadužena u gradskoj upravi za informiranje stanovnika) može uređivati Display te upisati neku poruku ili obavijest građanima, opisali su MIK-ovci i demostrirali kako njihov projekt radi.

Osim nagrađenog projekta, na natječaju su sudjelovali i Šimun Bilas i Vito Križaić s projektom “Pametno parkiralište”, Jan Belak i Matija Bujanić s projektom “Pametno gospodarenje otpadom” te Fran Železnjak i Vito Jambrošić s projektom “Pametni bicikl”.

Izvor: MIK

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti