Digitalna transformacija poslovanja nešto je o čemu se govori već godinama, no za mnoge je taj pojam još uvijek nepoznanica. Upravo kako bi educirali odgovorne za donošenje odluka u tvrtkama o digitalnoj transformaciji i potaknuli ih da razmisle kako bi ona mogla poboljšati i unaprijediti njihovo poslovanje, u Algebri su osmislili mini MBA program. 

Kako su istaknuli na predstavljanju programa, razvijen je za poduzetnike iz tradicionalnijih gospodarskih grana, rukovoditelje u tvrtkama, poduzetnike i vlasnike rastućih tvrtki, pred kojima je imperativ neizbježnih promjena i konstantni pritisak konkurencije. 

Kako je na današnjem predstavljanju novinarima naglasio Ivan Maglić, zastupnik analitičke tvrtke Gartner za Adriatic regiju, još uvijek postoji veliko nerazumijevanje procesa digitalne transformacije među menadžerima velikih, srednjih i malih tvrtki.

Prisutna je i velika doza skepse treba li ići u tom smjeru jer neki smatraju kako neki biznisi ne mogu biti digitalno transformirani. Spora tranzicija i prihvaćanje tehnologija, strah od nepoznatog i nespremnost na promjenu poslovnog modela, te slabo povezivanje s drugim industrijskim vertikalama glavni su faktori koji usporavaju procese digitalne transformacije i time ugrožavaju konkurentnost hrvatskih tvrtki na širim tržištima, naglasio je Maglić.

Na današnjem predstavljanju programa razbijen je i mit o digitalnoj transformaciji kao sveobuhvatnom programu transformacije cijelog poslovanja, koji ima veliku šansu neuspjeha. Mini MBA program bavi se pitanjem kako se strateški odrediti prema digitalno transformiranoj budućnosti organizacije, ali i kako kroz inkrementalne korake postizati brze rezultate u odabranim indikatorima: porast prihoda, bolje korisničko iskustvo, optimizacija procesa, smanjenje troškova, učinkovitija raspodjela rada zaposlenika ili povećanje profitne margine.

Mini MBA program fokusiran na digitalno pokrenuli smo upravo svjesni činjenice da hrvatske tvrtke mahom nisu sustavno i ozbiljno zakoračile na put digitalne transformacije i da je potencijal velik, ali zasad još uvijek neostvaren. Velike i nagle promjene u digitalizaciji, uslijed svjetske pandemije bespovratno su okrenule trendove u korist digitalne transformacije, a zajedničko EU tržište sigurno će stvoriti jake konkurente hrvatskim tvrtkama koje neće razmatrati prilagodbu digitalnom dobu. Nije nevažno i da će za ove procese već krajem ove godine biti dostupna financijska sredstva za privatne kompanije, kroz programe Europske unije. Kako smo i vidjeli na predstavljanju programa, već danas postoje odlični primjeri hrvatskih tvrtki koje su prošle kroz proces digitalne transformacije, ali i konkretni projekti transformacije na kojima su radili naši predavači te očekujem da će to biti okidač za sudjelovanje na edukaciji i početak promjena, naglasio je Arsen Šolić, rukovoditelj MBA programa u Algebri.

Mini MBA Digital je program na kojemu polaznici prolaze kroz deset temeljnih modula i uče kako uskladiti poslovne ciljeve i poslovne vizije s promjenama koje donosi digitalna transformacija, kako prepoznati primjenjivost pojedinih digitalnih tehnologija u procesu transformacije njihove tvrtke i kako pripremiti plan digitalne transformacije organizacije. Razvijanje i usmjeravanje zaposlenika u uvjetima digitalne transformacije, jačanje inovativnih i kreativnih procesa kroz uvođenje novih tehnologija i praćenje potencijala digitalnih tehnologija u poslovanju tvrtke neke su od vještina koje rukovoditelji danas nužno moraju posjedovati, a program Mini MBA Digital ih nudi polaznicima.

Trajanje cjelokupnog programa Mini MBA Digital je pet mjeseci – pohađaju se dva modula mjesečno, svaki po 10 nastavnih sati, u vidu interaktivne nastave radioničkog tipa, u malim i dinamičnim grupama. Po potrebi, i ovisno o epidemiološkoj situaciji u određenom trenutku, predavanja se mogu održavati i online, putem virtualnih učionica.

Deset tema – modula s kojima će se upoznati polaznici Mini MBA Digital programa su: Četvrta industrijska revolucija i industrija 4.0 (nositelji modula Ivan Maglić i Goran Radman), Platforme i poslovni modeli temeljeni na internetu stvari (Marina Pavlić, OiV), Napredne i prediktivne analize poslovnih podataka (Leo Mršić, Algebra), Blockchain tehnologije u primjeni (Vedran Brničević, Suprabit), Automatizacija i robotika u poslovnim operacijama (Kruno Lenac, Gideon Brothers), Primjene virtualne i proširene stvarnosti (Darian Škarica, Delta Reality), Poslovanje u oblaku (Ratko Mutavdžić, Microsoft), Umjetna inteligencija i strojno učenje u poslovanju (Davor Runje, airt), Kibernetička sigurnost i privatnost u poslovanju (Milan Parat, PBZ) i Digitalna transformacija poslovanja (Senad Kulenović, Digitalni nomad).

Algebrin Mini MBA Digital programa započinje 11. studenoga ove godine, a više informacija o mini MBA potražite na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju