Mercedes znanstvenu fantastiku pretvorio u stvarnost: Hiperfuturističkim Vision AVTR-om vozač će upravljati mislima

Ako ste mislili da automobil kojim se upravlja mislima predstavlja znanstvenu fantastiku, varate se. Ta je tehnologija stvarna, a Mercedes ju je ugradio u svoj futuristički konceptualni automobil.

Branimir Vorša | 08.09.2021. / 14:04

Mercedesov najnoviji autonomni konceptualni električni automobil, Vision AVTR, ima jedinstveno sučelje koje će omogućiti spajanje misli korisnika s računalom tog vozila ekstremno futurističkog dizajna, kako bi korisnik pomoću misli mogao upravljati procesima u vozilu.

Vision AVTR u sebi ima umjetnu inteligenciju koja će prepoznati kad korisnik, primjerice, želi da se upali zaslon prednje ploče automobila, koji usput budi rečeno, uopće nema klasičan upravljač na mjestu vozača ili nešto slično tome.

Sve što korisnik treba napraviti jest usredotočiti se na pojedine svjetlosne točke u automobilu dok na glavi nosi spomenuto sučelje, a umjetna inteligencija će učiniti sve ostalo. Na taj način moći će se mijenjati i radio postaje, otvarati prozori, odgovarati na pozive ili s vremenom, slati automobil na vožnju predodređenom rutom.

Slika nije dostupna Šef Niantica kritizirao budućnost interneta kakvu je zamislio Zuckerberg: To je distopijska noćna mora!

BCI (brain-computer interface) uređaj mjeri aktivnost neurona u korteksu u stvarnom vremenu. Istovremeno analizira izmjerene moždane valove te prepoznaje na koje se svjetlosne točke korisnik u potpunosti usredotočio, piše u objavi za medije na stranicama Mercedesa.

Što je jači fokus, to je jača neuronska aktivnost. Uređaj nakon toga pokreće funkciju u vozilu na koju se korisnik usredotočio, dodaje se.

Vision AVTR je prvi put javno predstavljen 2020. godine u Las Vegasu tijekom sajma Consumer Electronics Show, no posjetitelji IAA Mobility auto sajma u Münchenu ovog tjedna mogli su po prvi put testirati rad BCI uređaja u samom vozilu.

Uređaju je potrebna oko minuta za kalibraciju na pojedinog korisnika, nakon čega je spreman za uporabu. Korisnici su tijekom demonstracije fokusirali svoje misli, ili točnije oči, na specifične točke kako bi virtualno pokrenuli funkcije sustava.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na mračnu budućnost u kojoj kompanije vladaju najdubljim ljudskim mislima i osjećajima

BCI tehnologija u potpunosti je neovisna o dodiru i govoru. To otvara revolucionarne mogućnosti za intuitivnu interakciju s vozilom, istaknula je Britta Seeger, šefica prodaje u Mercedes-Benz AG.

Vision AVTR inspiraciju za dizajn crpio je iz znanstvenofantastičnog filma Avatar, a redatelj tog filma James Cameron i sam je imao priliku sjesti u ovaj futuristički automobil. Cameron je ostao zapanjen te je automobil više manje opisao kao da je organski i živ.

Ono što korisnik ipak neće moći s Vision AVTR-om, jest puniti ga mislima. Prema podacima iz Mercedesa, taj automobil ima autonomiju kretanja od 700 kilometara između punjenja te električni motor snage 110 kilovatsata koji proizvodi 469 konjskih snaga.

Njegova neobična stražnja krilca napravljena su po uzoru na ljuske reptila, a njegovi kotači okreću se zapravo u svim smjerovima, a ne samo naprijed-natrag.

Slika nije dostupna Što može poći po zlu? Facebook razvija tehnologiju i uređaj koji bi mogao čitati misli korisnika

Umjesto konvencionalnog upravljača, vozač Vision AVTR-om upravlja stavljanjem ruke na multifunkcionalni panel između sebe i suvozača, što je detalj također preuzet iz spomenutog holivudskog hit filma.

U Mercedesu ističu kako automobil prepoznaje svog vlasnika/vlasnicu po njegovu/njezinom disanju i otkucajima srca.

Ali, ni to nije sve, jer je automobil i ekološki prihvatljiv proizvod zbog korištenja kompostabilne baterije na bazi grafena, dok je njegova unutrašnjost napravljena od veganske kože i ratana.

Mercedes međutim nije otkrio kad bi Vision AVTR mogao biti pušten na tržište.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti