Znanstvenici upozoravaju na mračnu budućnost u kojoj kompanije vladaju najdubljim ljudskim mislima i osjećajima

Ako ste ljubitelj franšize računalnih igara Deus-Ex, ovo će vam biti nešto kao deja vu, a ako niste, onda bi vam novo upozorenje znanstvenika o potencijalnoj opasnosti komercijalne eksploatacije čovjekovih najdubljih misli pomoću tehnologije spajanja mozga s računalom, moglo stvoriti osjećaj nelagode.

Branimir Vorša | 23.07.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici s londonskog Imperial Collegea upozoravaju na "sumornu panoramu" vezanu za komercijalnu uporabu sučelja između računala i mozga. Ako se uporaba te tehnologije ne regulira, tvrde, ona bi mogla kompanijama omogućiti da prikupljaju naše najdublje misli.

Nekoliko big tech kompanija, uključujući Facebook, Microsoft i Neuralink američkog milijardera Elona Muska, financiralo je projekte koji istražuju korištenje mozak-računalo sučelja (MRS) kako bi napravili kartu neuronskih veza u mozgu. Agencije američke vlade proučavaju moguće aplikacije te tehnologije.

U novoj studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu APL Bioengineering znanstvenici sa spomenutog londonskog sveučilišta napravili su analizu istraživanja MRS tehnologije. Nisu zaključili ništa dobrog jer su alarmirani potencijalnom komercijalnom eksploatacijom naših najintimnijih misli i osjećaja, a isto tako upozoravaju na novu svjetsku podjelu vezanu za pristup MRS tehnologiji.

Koautor studije Roberto Portillo-Lara opisao je mogućnost pristupa korporacija očitanju podataka dobivenih MRS tehnologijom posebno zabrinjavajućom, s obzirom na to da se neuronski podaci često smatraju najintimnijim i najosobnijim informacijama bilo kojeg čovjeka.

Znanstvenici tvrde da će MRS sustavi bazirani na EEG-u (elektroencefalografija, neinvazivni postupak koji se koristi za otkrivanje moždanih poremećaja u bolnicama) uvelike transformirati zdravstvenu, zabavnu, sigurnosnu i marketinšku industriju te obrazovanje u skoroj budućnosti.

Portillo-Lara također upozorava na to da dobiveni podaci mogu kompanijama dati dosad neviđen uvid u najdublje namjere, preferencije i osjećaje svakog pojedinca.

Jedan od najnovijih primjera slične tehnologije jest projekt "govorne neuroproteze" koji financira Facebook, a koji koristi elektrode usađene u mozak nijemog i paraliziranog korisnika kako bi računalni modeli mogli otkriti što namjerava govoriti i to pretvoriti u riječi.

Protekle godine spomenuti Elon Musk i njegova tvrtka Neuralink demonstrirali su sličnu tehnologiju usadivši čip u mozak svinje kako bi proučili neuronske veze u mozgu te domaće životinje. Cilj je te tehnologije da se s vremenom sličan uređaj usadi u ljudski mozak kako bi korisnici mogli dijeliti sjećanja te telepatski prizivati svoj automobil Tesla.

I američka vojska proučava tu tehnologiju preko DARPA-e i naravno s ciljem stvaranja supervojnika koji mogu kontrolirati dronove brzinom misli.

Znanstvenici upozoravaju da bi sve to moglo dovesti do novog svijeta, podijeljenog između prirodnih i proširenih ljudi. U uvodu teksta spomenuli smo poznatu franšizu računalnih igara Deus-Ex jer se ona doslovno bavi ovom tematikom te je čak i naziv jednog od njezinih nastavaka "Podijeljeno čovječanstvo".

Koautor studije Rylie Green ističe da vlasti i regulatorna tijela moraju riješiti dilemu oko komercijalizacije te tehnologije kako bi se izbjegao spomenuti crni scenarij.

Autori studije također kažu da bismo trebali izvući pouke iz komercijalizacije i globalnog utjecaja inovacija poput interneta i pametnih telefona. Ti primjeri pokazali su nužnost uvođenja strožih zakona, a strogi zakoni osigurali bi da se MRS tehnologija koristi na siguran i etičan način.

Znanstvenici također preporučuju da se tehnologija mora moći dijeliti i da mora imati jednostavan pristup kako bi se spriječilo daljnje širenje socioekonomskih nejednakosti.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti