Sve donedavno tehnologija koja omogućuje tipkanje mislima umjesto prstima ili glasom činila se kao znanstvena fantastika, no danas nam je jasno da nismo toliko daleko od razvoja sučelja koji povezuje mozak i računala i koje će omogućiti pretvaranje naših misli u tekst na računalnim monitorima. Iz Facebooka su još prije dvije godine najavili razvoj takve tehnologije, a ovog tjedna pohvalili su se napretkom koji su postigli do sada, u čemu su im pomogli znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Znanstvenici su, zahvaljujući elektrodama postavljenim direktno na ljudski mozak, uspjeli zabilježiti i dekodirati aktivnost mozga i gotovo u stvarnom vremenu na ekranu računala zapisati ono što su osobe koje su sudjelovale u istraživanju izgovarale. Iako su i u ranijim istraživanjima znanstvenici uspjeli dekodirati moždanu aktivnosti i misli pretvoriti u (ispravan) tekst na računalu, ovo je prvi put da su tako nešto uspjeli napraviti u stvarnom vremenu.

Facebook vas prati (Foto: Getty Images) Imate osjećaj da vas Facebook stalno prati? Napokon je otkriven krivac za to

Tehnologija još nije savršena te može prepoznati samo određeni broj riječi i izraza, a cilj znanstvenika jest stvoriti neku vrstu rječnika od tisuću riječi te dekodiranje do 100 riječi po minuti, uz mogućnost pogreške manju od 17 posto. Ako u tome uspiju, mogli bi pomoći brojnim osobama s problemima s govorom da komuniciraju putem misli, no ta tehnologija čini se i savršenim načinom za upravljanje uređajima za virtualnu stvarnost ili npr. naočalama s proširenom stvarnosti – sve naredbe unutar AR/VR sučelja ljudi bi mogli pokretati mislima, bez potrebe za izgovaranjem komandi ili korištenjem posebnih kontrolera.

S obzirom na to kakav je odnos Facebooka prema korisnicima i njihovoj privatnosti, jasno je da već sada treba razmišljati o pitanjima privatnosti i sigurnosti – iz Facebooka kažu da žele biti u potpunosti transparentni kad je riječ o tehnologiji koju razvijaju kako bi im korisnici mogli reći svoja razmišljanja i eventualne strahove vezane za takvo "čitanje misli".

Izvor: The Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju