Merriam-Webster: "Cjepivo" je riječ godine

Poznati internetski američki rječnik engleskog jezika Merriam-Webster je riječ "cjepivo" proglasio za riječ godine, jer je od lijeka protiv pandemije COVID-19 postala "politički argument i izvor podjela" u društvu.

Hina | 29.11.2021. / 18:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rijetke su riječi koje mogu izraziti toliko toga u određenom vremenskom razdoblju, ističe Merriam-Wesbster u priopćenju.

Riječ cjepivo je u 2021. dobila i druga značenja osim medicinskog. Za mnoge, ta riječ simbolizira povratak životu kakav je bio prije pandemije. No, ta je riječ također u središtu rasprava o osobnom izboru, političkoj orjentaciji, nejednakosti u zdravstvu, sigurnosti u školama i koječemu drugom, pojašnjava rječnik.

Prema Merriam-Websteru, najveća znanstvena priča našeg vremena brzo je postala najveća debata u našoj zemlji, a riječ u samom središtu obiju priča je cjepivo.

Riječ cjepivo tražena je 601 posto češće nego što je to bio slučaj u 2020. godini.

Merriam-Webster je također dopunio i definiciju riječi koja je sada nijansiranija i sadrži informaciju o glasničkoj RNK u proizvodnji cjepiva.

Slika nije dostupna Ne žele gubiti vrijeme: Farmaceutske tvrtke već rade na novim cjepivima protiv COVID-19 koja bi štitila i od omikron-varijante

Slika nije dostupna Farmaceutske kompanije tvrde da pripremaju odgovor na omikron varijantu i otkrile što namjeravaju učiniti

Riječ cijepivo ili vakcina i njene izvedenice potječe od latinske riječi za kravu (vacca), jer su kravlje boginje korištene za imunizaciju ljudi protiv malih boginja, tj. ospica.

Kompanija koja objavljuje rječnike podsjeća da je riječ 2020. godine bila pandemija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti