Tržištem mobilnih uređaja trenutno vlada nekoliko brandova, odnosno Google, Apple, RIM, i ostali, no Microsoft bi uskoro mogao postati dio elite.

RIM se suočava s golemim problemima, od onih sa padom sistema pa sve do loše prodaje uređaja, dok s druge strane Apple i Google preuzimaju sve veći dio tržišta.

No priča će uskoro dobiti još jednog igrača i to giganta Microsofta. Naime, nova predviđanja pokazuju kako će Microsoft do kraja sljedeće godine sa svojim operativnim sistemom Windows Phone i partnerima kao što su HTC, Samsung i Nokia u Zapadnoj Europi zauzeti 12.3 posto tržišta.

Tih 12.3 posto tržišta u Zapadnoj Europi zapravo je ekvivalent za 14 milijuna uređaja u ovom dijelu Europe što bi moglo Microsoft svrstati u vrh biznisa smartphonea. Tvrtka Strategy Analytics kaže kako će tokom sljedeće godine u Zapadnoj Europi biti prodano čak 117 milijuna pametnih telefona, dok bi Microsoft sa Windows Phoneom mogao postati najbrže rastuća platforma sa udvostručenim udjelom na tržištu, odnosno mogao bi skočiti sa 6 na 12 posto.

Iako bi Microsoft mogao rasti velikom brzinom, s druge strane mogao bi se suočiti i sa problemima radi limitirane podrške za dual-core smartphone, te još uvijek slabo razvijenu trgovinu aplikacijama. Ovaj tech gigant se nada kako će uz pomoć Nokije uspjeti podići prodaju uređaja sa Windows Phone platformom.

Iako se sve to samo prognoze analitičara, Microsoft će uskoro zauzeti dobar dio tržišta pametnih telefona što radi svoje suradnje sa Nokijom, što radi toga jer ima dovoljno novaca da 'progura' platformu. Ostaje nam jedino da vidimo kako će se razviti Microsoft na tržištu mobilnih uređaja, a Nokija će objaviti prvi Windows Phone na Nokia Worldu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju