Microsoft će novinare zamijeniti umjetnom inteligencijom

Microsoft, poput drugih tehnoloških kompanija, plaća medijima za korištenje njihova sadržaja na svojoj internetskoj stranici. Međutim, zapošljavaju novinare koji odlučuju koji će se članci naći na portalu MSN.

Hina | 31.05.2020. / 08:09

Microsoft (Foto: AFP) (Foto: Afp)

M icrosoft će desetke novinara koji rade na web stranici Microsofta zamijeniti umjetnom inteligencijom i automatizirani sustavi će odlučivati koji će članci biti objavljeni, piše u subotu BBC.

 

Za odabir članaka iz raznih medija i fotografija te kreiranje naslova na stranici MSN trenutno su zaduženi novinari.

Taj će zadatak preuzeti umjetna inteligencija, rekli su izvori za Seattle Times.

Microsoft je rekao da je to promjena u sklopu evaluacije poslovanja.

Poput ostalih kompanija redovno evaluiramo naše poslovanje. To može rezultirati povećanim investiranjem u određenim segmentima i, s vremena na vrijeme, pregrupiranjem u drugim. Te odluke nisu donesene zbog trenutne pandemije, stoji u priopćenju Microsofta.

Microsoft, poput drugih tehnoloških kompanija, plaća medijima za korištenje njihova sadržaja na svojoj internetskoj stranici.

Međutim, zapošljavaju novinare koji odlučuju koji će se članci naći na portalu MSN.

Oko 50 honorarnih novinara izgubit će ugovor s Microsoftom do kraja lipnja, piše Seattle Times, ali stalno zaposleni neće dobiti otkaz.

Pomisao da nas mogu zamijeniti strojevi je demoralizirajućađ, kazao je jedan od novinara koji više neće raditi za Microsoft.

Neki su otpušteni novinari ukazali na mogućnost da umjetna inteligencija ne može poznavati striktna pravila uređivanja, pa bi na web stranici mogli završiti neprikladni sadržaji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti