Microsoft kupuje GitHub?

Navodno su u GitHubu pristali na prodaju Microsoftu jer su impresionirani onime što Microsoftov šef Nadella trenutačno radi.

Martina Čizmić | 04.06.2018. / 08:11

Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Godinama je Microsoft na otvoreni kod gledao kao na nešto što mu oduzima zaradu i čime se bave samo neki tamo čudaci u maminim podrumima.

No u posljednje su vrijeme u Microsoftu shvatili kako otvoreni kod zapravo i nije tako loš i da u toj zajednici ima jako puno izvrsnih programera s još boljim idejama.

Tako su olakšali rad u Azureu i za one s Linuxom, a sve češće surađuju s programerima otvorenog koda na razvoju novih aplikacija.

Što je sljedeće? Ako je suditi prema informacijama koje dolaze iz SAD-a, velika kupovina velikog projekta zasnovanog na otvorenom kodu - popularnog internetskog repozitorija GitHuba.

Podsjetimo, GitHub je osnovan 2008. godine i zamišljen je kao mjesto na kojem programeri mogu "ostavljati" svoj kod i pružiti drugima priliku da ga poboljšaju, poprave ili iskoriste u svojim projektima.

Navodno su u GitHubu pristali na prodaju Microsoftu jer su impresionirani onime što Microsoftov šef Nadella trenutno radi.

Iako Microsoft još ništa nije službeno objavio, informacije govore kako je dogovor već postignut te bi sama objava trebala stići ovaj tjedan.

Koliko će Microsoft platiti GitHub, teško je uopće nagađati. Prema nekim informacijama, ta se cijena kreće oko pet milijardi dolara, dok je prema drugima nešto manja (ali ne puno).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti