Microsoft mijenja strategiju za Windows 10X: "Svijet je danas drukčije mjesto"

Verzija Windowsa 10X trebala se prvo pojaviti na uređajima s dva ekrana, no kompanija je promijenila strategiju te će W10X na početku biti dostupan samo na klasičnim prijenosnicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2020. / 13:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je krajem prošle godine predstavio dva prilično inovativna uređaja koja su privukla veliku pažnju ljubitelja tehnologije - laptop s dva ekrana Surface Neo i smartphone Surface Duo, koji također ima dva ekrana, a radit će na Androidu. Dok se planovi s telefonom nisu promijenili te ga očekujemo krajem ove godine, laptop Neo odgođen je za sljedeću godinu. Osim po dva ekrana, taj uređaj trebao je biti specifičan i po novoj verziji Windowsa koja će ga pokretati.

Surface Neo Microsoft oduševio novim uređajima: Predstavljeni novi modeli Surfacea i telefon s dva ekrana koji radi na Androidu

Riječ je o Windows 10X, verziji poznatog operativnog sustava s modernim sučeljem koje je bilo namijenjeno uređajima s dva ekrana. Činilo se kako će, s odgodom modela Neo Microsoft odgoditi i predstavljanje Windowsa 10X za sljedeću godinu, no američka kompanija ipak je promijenila planove. Kako je to na službenom blogu napisao Panos Panay, direktor koji vodi odjele uređaja i Windowsa, "svijet je danas drukčije mjesto u odnosu na listopad prošle godine" kada su predstavili novi hardver i najavili novu verziju Windowsa.

Otad se svašta promijenilo, a u skladu sa situacijom promijenili su se i Microsoftovi planovi, koji su sada fokusirani na trenutačne potrebe korisnika koji se danas uvelike oslanjanju na snagu oblaka. Windows 10X, naglasio je Panay, napravljen je s naglaskom na fleksibilnost te je upravo ta fleksibilnost omogućila prebacivanje fokusa Windowsa 10X prema uređajima s jednim ekranom koji iskorištavaju snagu oblaka kako bi na nove načine pomogli korisnicima u radu, učenju i igri.

Bill Gates "Pobjedniku pripada sve": Gates ponovno priznao svoju veliku pogrešku

Dakle, umjesto na inovativnim uređajima poput Surface Nea, Windows 10X ipak ćemo prvo vidjeti na klasičnim prijenosnim računalima, dok laptope s dva ekrana možemo očekivati kada "bude pravi trenutak". Nadamo se da će to biti sljedeće godine te se možemo nadati da se planovi vezani uz smartphone Surface Duo, koji je jedan od najzanimljivijih mobilnih uređaja predstavljenih u posljednje vrijeme, neće mijenjati i da će se u prodaji zaista pojaviti kako je prije i najavljeno - krajem ove godine.

Izvor: Windows Blog

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti