Mobilno je tržište "igra u kojoj pobjedniku pripada sve" – danas je Android taj koji je dominantan, dok su Windows Mobile i Windows Phone dio daleke i zaboravljene prošlosti i Microsoftova neuspješna pokušaja osvajanja tržišta mobilnog softvera. Bill Gates već je govorio o mobilnom tržištu i kako je njegova najveća pogreška što Microsoft nije uspio napraviti mobilni OS koji bi postao ono što je Android danas, a gostujući na konferenciji DealBook, koja se ovaj tjedan održava u New Yorku, otkrio je i razloge zbog kojih u tome nije uspio.

Bill Gates Novi dokumentarac o Billu Gatesu otkrio je jednu od najvećih tajni njegova uspjeha

Glavnim krivcem smatra situaciju u kojoj je kompanija bila u to vrijeme i antitrustovski slučaj koji je protiv njih pokrenulo ministarstvo pravosuđa. Osnivač Microsofta bio je previše koncentriran na taj slučaj te se zbog toga nije mogao u potpunosti posvetiti i fokusirati na kompaniju i razvoj vlastite mobilne platforme. Da nije bilo toga, "umjesto Androida danas biste koristili Windows Mobile", rekao je Gates.

Dodao je kako je Microsoft bio jako blizu i da su za samo nekoliko mjeseci propustili isporučiti mobilne Windowse za nepoznati Motorolin telefon (na ZDnetu kažu kako bi to mogao biti Motorolin Droid iz 2009., prvi Motorolin Android i "ključni uređaj koji je pomogao popularizirati Android u SAD-u").

I nakon toga Microsoft je ulagao velike napore i veoma mnogo novca kako bi preokrenuo stvari na mobilnom tržištu te kako bi mobilni Windowsi postali "treća opcija" mobilnog tržišta, no nakon milijardi bačenih u vjetar kupovinom Nokije, na kraju su ipak odustali od operativnog sustava te su se posvetili razvoju vlastitih aplikacija i softvera za Android i iOS.

Bill Gates Odgoj Billa Gatesa: Ovo su ključne stvari s kojima su ga roditelji pripremili za uspjeh

Sljedeće godine na tržištu bi se trebao pojaviti i prvi Microsoftov telefon koji će raditi na Androidu. Model Surface Duo zanimljiv je uređaj s dva ekrana i možda samo prvi u nizu novih Androida koje bi kompanija kojom sada vrlo uspješno upravlja Satya Nadella mogla predstaviti u budućnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju