Odgoj Billa Gatesa: Ovo su ključne stvari s kojima su ga roditelji pripremili za uspjeh

Neke od vrijednosti koje su mu roditelji usadili u mladim danima, odredili su privatni i poslovni život Billa Gatesa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.05.2019. / 09:30

Bill Gates (Foto: AFP)

Bill Gates godine je proveo kao najbogatiji čovjek na svijetu koji je danas težak više od 100 milijardi dolara, a više novca od njega ima samo osnivač i šef Amazona Jeff Bezos. Osnivač Microsofta, osim po bogatstvu, poznat je i po svom filantropskom djelovanju i zakladi usmjerenoj borbi protiv bolesti i siromaštva, boljem pristupu cjepivima, obrazovanju itd. U dobrotvorne svrhe do sada je donirao desetke milijardi dolara, a na njegovu osobnost usmjerenu filantropiji u velikom dijelu utjecao je i odgoj roditelja – u brojnim intervjuima tijekom godina, posebno je naglasio tri aspekta odgoja i odnosa roditelja rema njemu koji su ga oblikovali u osobu kakva je danas.

Puno se traži od onih kojima je puno dano

Važnost zajednice – njegova obitelj uvijek je bila uključena u pomaganje zajednici i filantropiju te su se pobrinuli i da Bill od malih nogu prihvati te vrijednosti. Majka Mary čvrsto je vjerovala u vrijednosti iz Evanđelja po Luki prema kojima se "puno traži od onih kojima je puno dano". Od malih nogu usadila je to vjerovanje u Billa, ali i cijelu obitelj i tu se vjerojatno nalazi razlog Gatesove usmjerenosti prema dobrotvornom radu i davanju drugima.

Neovisnost – tijekom odrastanja, Gatesovi roditelji dali su mu veliku dozu slobode i neovisnosti u odnosu na druge roditelje. Upisali su ga i u privatnu školu poznatu po tome što đacima omogućuje slobodu i upravo je tamo upoznao računala, a ostalo je, kako se to kaže, povijest.

Dopustili su mu da samo s 13 godina noći provodi na sveučilištu Washington i koristi njihova računala, a jednu godinu uzeo je pauzu od školovanja kako bi radio kao programer u elektrani. Nakon toga krenuo je na fakultet, a i ta je priča svima prilično poznata te je od Harvarda odustao kako bi osnovao Microsoft. Roditelji su, naravno, bili jako zabrinuti tim potezom jer su željeli da im sin završi fakultet i dobije diplomu, no ipak su mu dali podršku u svemu što je radio i nisu pogriješili.

Nema odustajanja – kao dječak, Bill je pohađao brojne aktivnosti u kojima nije uvijek bio među najboljima poput plivanja, nogometa, američkog nogometa, učio je svirati trombon itd. Njegovi roditelji smatrali su kako treba naučiti da ne mora biti najbolji u svemu te da mora prihvatiti i neuspjeh.

To iskustvo Bill je opisao fantastičnim, iako je kao dijete smatrao da su takve aktivnosti besmislene, no zahvaljujući njima naučio je da nije dobar u svemu te se ne treba držati samo onih stvari u kojima je izvrstan, odnosno da treba izaći iz svoje zone udobnosti u kojoj se najbolje osjeća – to je jedna od lekcija zahvaljujući kojoj je, među inim, postao bolji lider i naučio prihvatiti neuspjeh kao nešto potpuno normalno.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti