Microsoft omogućio testiranje Project Spartan preglednika u novom Windows 10 OS-u

Prijepori oko toga hoće li Spartan sasvim zamijeniti Internet Explorer ili će se dosadašnja verzija Microsoftovog web preglednika održati još uvijek nisu do kraja razriješeni, ali su u Redmondu objavili neke od značajki 'novog lica weba'...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 31.03.2015. / 08:10

Microsoft omogućio testiranje Project Spartan preglednika u novom Windows 10 OS-u

Prijepori oko toga hoće li Spartan sasvim zamijeniti Internet Explorer ili će se dosadašnja verzija Microsoftovog web preglednika održati još uvijek nisu do kraja razriješeni, ali su u Redmondu objavili neke od značajki "novog lica weba"...

Od jučer, za sve korisnike i sudionike Windows Insider programa koji su na svoja računala instalirali Microsoft Windows 10 Technical Preview verziju dostupna je mogućnost korištenja Spartana. Kao što su i obećali prije dva tjedna, u sklopu novog "builda" 10049 u Microsoftu su ponudili preuzimanje Spartan web preglednika za sve svoje "testere". Iako su još u siječnju otkrili neke od mogućnosti internet preglednika za kojega vjeruju kako će im donijeti daleko kvalitetniju poziciju na tržištu nego što je to slučaj s Internet Explorerom, pogotovo kada su u pitanju napredniji korisnici, novi "upgrade" otkriva neke vrlo zanimljive opcije u Spartanu. Dio toga možete pogledati u priloženom videu, uz Microsoftovu napomenu kako ovo ni izbliza nije konačan izgled Spartana, niti su objavljene sve mogućnosti koje će spomenuti web preglednik sa sobom donijeti. Od ranije je poznato da će u Spartan biti integrirana i Microsoftova "digitalna pomoćnica" Cortana, a sada je dodana i opcija koju su mnogi ocijenili kao odličnu.

Radi se o impresivnoj mogućnosti da izravno na određenu web stranicu koju ste učitali u Spartanu dodajete svoje zabilješke ili čak crteže koje kansnije možete spremati, dijeliti putem e-maila, društvenih mreža, OneDrive Microsftovog servisa za pohranu u oblaku i slično... Podržana je i integracija OneDrivea, odnosno jednostavan "clipping" web stranica koje u realnom vremenu možete označavati i prilagođavati, bilo da se radi o kompletnim webovima ili samo određenim dijelovima koji su vam u određenom trenutku zanimljivi. Joe Belfiore, jedan od ključnih ljudi Microsofta, izjavio je kako je ovo rani pregled Spartana i kako svi korisnici u budućnosti mogu očekivati sjajne stvari. "Project Spartan će se redovito ažurirati, kako bismo korisnicima omogućili savršen web preglednik. U suradnji s našim testerima, kupcima i partnerima radimo na novim funkcionalnostima iz dana u dan", rekao je Belfiore.

Najavljeno je i kako će Microsoft uskoro objaviti novu verziju Windows 10 operativnog sustava za pametne telefone i tablete, u toj će verziji također biti dostupan novi Spartan. 

Izvor The Verge, foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti