Microsoft omogućuje developerima da izrade još inteligentnije aplikacije

Microsoft najavljuje nove razvojne značajke platforme Microsoft 365

Martina Čizmić | 08.05.2018. / 15:58

Satya Nadella (Foto: Microsoft) (Foto: Microsoft)

Microsoftova godišnja konferencija developera Microsoft Build, prilika je da ta tvrtka predstavi sve novosti koje je pripremila, ali i nagovijesti što nas čeka u budućnosti.

Tako je ove godine Microsoft pozvao developere da prihvate Microsoft 365 kao bogatu razvojnu platformu koja objedinjuje Office 365, Windows 10 i Enterprise Mobility + Security, čime donosi potpuno, inteligentno i sigurno rješenje za bolji rad.

Ujedno je ključni dio inteligentnog razvoja te omogućuje developerima pristup Microsoftovim klijentima u svim smjerovima i na svim uređajima.

Microsoft 365 je ono što nam omogućuje da radimo najbolje što možemo, rekao je Joe Belfiore, korporativni potpredsjednik Microsofta. Uz 135 milijuna komercijalnih aktivnih korisnika Office 365 mjesečno i gotovo 700 milijuna Windows 10 povezanih uređaja, Microsoft 365 pomaže developerima doznati kako i gdje ljudi rade.

Osim bogate Microsoft 365 platforme, najavljeni su i novi alati kao što je nova, ažurirana aplikacijska programska sučelja (API) Microsoft Teams u Microsoft Graph te podrška za organizacijski-specifične aplikacije u Teams – omogućuju developerima razvoj prilagođenih, inteligentnih iskustava temeljenim na jedinstvenim potrebama tvrtke ili industrije. Tvrtke također mogu objavljivati prilagođene aplikacije u Teams app store.

Najavljena je i dublja SharePoint integracija u Microsoft Teams koja omogućuje korisnicima da stave “pin” SharePoint stranice izravno u kanale, čime bi se omogućila još bolja kolaboracija. Developeri u svojim projektima mogu koristiti moderne, skriptne frameworke kao što je React, kako bi unutar SharePoint stranica dodali više organizacijskih značajki.

Nova je i podrška za Power BI Visualizations u Excelu koja developerima omogućuje proširenje prilagođenih vizuala dizajniranih za Power BI za Excel, čime im se omogućuje da dosegnu više korisnika.

Ažuriranje sustava Fluent Design System developerima će omogućiti da uz pomoć nadograđenog Microsoftovog dizajnerskog jezika razviju realistična, duboko dojmljiva iskustva. Svaka organizacija sad može proizvesti izvrsno rješenje koje će njenim klijentima omogućiti bolju produktivnost. Uz UWP XAML Islands, developeri imaju pristup sposobnijim, fleksibilnijim i snažnijim kontrolama XAML bez obzira koji UI koriste – Windows Forms, WPF ili nativni Win32.

Najavljen je i .NET Core 3.0, koji developerima omogućuje korištenje najnovije verzije .NET i pokretanje vlastite aplikacije u samostalnom .NET okruženju, kako bi mogli izraditi fantastične aplikacije koje neće utjecati na njihovu širu organizacijsku infrastrukturu.

Predstavljen je i Windows Machine Learning, nova platformu koja developerima omogućuje jednostavan razvoj modela strojnog učenja u inteligentnom oblaku te nakon toga high performance offline implementaciju na PC platformi.

Scott Guthrie (Foto: Microsoft) (Foto: Microsoft)

Nova iskustva Microsoft 365 omogućuju veću produktivnost

Microsoft je predstavio i set tehnologija koje će omogućiti mobilniji rad, uključujući još bolje Windows iskustvo na različitim uređajima i platformama, kao i bolju povezanost između iskustava na aplikacijama i webu.

Tako je predstavljen i nov način povezivanja telefona s Windows 10 računalom, koji omogućuje trenutan pristup porukama, fotografijama i obavijestima. Jednostavnim potezom „drag and drop“ moguće je povući fotografije s telefona u dokument na računalu – bez vađenja telefona iz džepa. Ovo novo iskustvo kreće uskoro u Windows Insider Programu.

Microsoft Launcher aplikacija na Androidu podržat će korporativne korisnike i uključiti otkrivanje poslovnih aplikacija te IT savjetovanje o konfiguraciji. Podržavat će Timeline za pokretanje aplikacija na različitim platformama i uređajima. Na uređajima iPhone ili iPad, Microsoft Edge pregledavanja bit će uključena u Timeline na Windows 10 računalu. Sad će, uz Microsoft Edge, korisnici imati pristup Timelineu na iPhoneu.

Microsoft će svakom developeru omogućiti pristup i kontakt s novim korisnicima uz Sets, jednostavniji način organizacije informacije i povratak na ono što je radio ranije. Uz Sets, sve što treba biti zajedno ostaje zajedno, čime je pojednostavljeno u ubrzano stvaranje i veća produktivnost. Za developere, UWP će biti podržan u Sets od samog početka, što će im pomoći zadržati korisnike.

Adaptive Cards sad su podržane unutar Microsoft 365, što developerima pruža mogućnost da izrade bogat, interaktivan sadržaj u porukama koje dolaze iz aplikacija, botova ili servisa unutar aplikacija Teams i Outlook. Rezultat je da korisnici mogu odobriti izvještaje o troškovima ili komentirati problem u GitHubu izravno kroz Teams chat, pa čak i izravno u e-mailu plaćati račune.

Microsoft Build 2018 traje i dalje, a Microsoft je ove godine poseban naglasak stavio na umjetnu inteligenciju i strojno učenje u svojim proizvodima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti