Microsoft patentirao tehnologiju koja koristi ljudski mozak za rudarenje kriptovaluta

Nedavna prijava patenta u SAD-u sugerira da Microsoft radi na takozvanom proof-of-work algoritmu koji bi koristio moždane valove (i druge biometrijske podatke) za rudarenje kriptovaluta.

Branimir Vorša | 30.03.2020. / 14:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U patentu koji nosi naziv "Sustav kriptovaluta koji koristi podatke tjelesne aktivnosti", Microsoft predlaže korištenje senzora na tijelu korisnika koji bi na server prenosio podatke o aktivnosti njegovog tijela, poput aktivnosti mozga te protoka krvim i kretanja.

Korisnike bi se poticalo da izvršavaju zadataka, tijekom kojih bi tjelesna aktivnost pri tom specifičnom zadatku bila korištena za rudarenje kriptovaluta.

Primjerice, ako pogledate određeni zadani oglas, koristite određene internetske usluge i slično, senzor bi se aktivirao i sve vaše biometrijske podatke prilikom izvšavanja tog zadatka, pretvorio u snagu za rudarenje kriptovalute.

Ta aktivnost zapravo bi zamijenila "masivni računalni rad" koji klasično rudarenje kriptovaluta zahtjeva, a prikupljeni podaci smatrali bi se dokazanim radom (proof of work). Nije zgoreg na to dodati da bi se potrošnja električne enrgije svela na zanemarivu razinu, što se samog rudarenja tiče, jer klasični mineri naprosto gutaju kilovate, megavate i gigavate električne energije (ovisno o tome tko i koliko rudari).

Prema opisu patenta, senzor bi bio sposoban prikupljati moždane valove, uključujući gama i beta valove, koji uključuju učenje, pamćenje i logičko razmišljanje te alfa zrake, koje su povezane s podsvjesti.

Microsoft ističe činjenicu da bi rad koji korisnici napravili, bio na "nesvjesnoj" razini, što sugerira da bi u čitavoj toj briči alfa valovi bili zapravo najbitniji te bi to u praksi značilo da je rad gotovo onog trenutka kad se korisnik koncentrira na obavljanje svakodnevnih zadataka i obaveza.

Sve to zvuči kao totalna znanstvena fantastika, a i pitanje je koliko bi ljudi bilo voljno predati moć svojeg mozga Microsoftu, bez obzira na nagradu u kriptovaluti.

Isto tako, riječ je tek o patentu tako da stvarnu tehnologiju koja bi radila sve to možda nećemo vidjeti još dugo vremena, ako i uopće.

Dotad, rudarenje kriptovaluta obavljat će isključivo računala i specijalizirani strojevi.

Izvor: Tech Radar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti