Microsoft podržao australsku vladu u borbi protiv Googlea i Facebooka

Facebook i Google su pod velikim pritiskom u Australiji, a ako bi istim putem krenule i druge zemlje, to bi moglo značiti katastrofu za njihov poslovni model.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2021. / 11:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je veći pritisak regulatornih tijela ne velike tehnološke kompanije zbog monopolističkih pozicija na određenim tržištima, a dok su neke države pokrenule istrage i već financijski kaznile kompanije poput Googlea i Facebooka, u Australiji je vlada odlučila udariti na puno opasniji način. Predložili su zakon, koji bi uskoro trebao i stupiti na snagu, prema kojem bi Google i Facebook trebali ubaciti poseban kod koji bi pratio sadržaj australskih medija koji se objavljuje na njihovim stranicama. Ono što je presedan u dosadašnjem načinu poslovanja tih kompanija jest da bi Google i Facebook tim medijima trebali početi plaćati za korištenje njihova sadržaja.

Slika nije dostupna Hoće li Google zaista napustiti australsko tržište? Vlada je već pronašla zamjenu za njihovu tražilicu

Jasno, to bi bio veliki udarac za Google i Facebook, a pogotovo ako bi s vremenom i druge države krenule istim putem. A da bi SAD, ali i EU i druge države trebale napraviti istu stvar, smatra predsjednik Microsofta Brad Smith. Dok Google najavljuje moguće povlačenje iz Australije, iako je to “posljednja stvar koju žele napraviti”, a u Facebooku razmišljaju o blokiranju objava poveznica australskih medija na svojoj društvenoj mreži, Smith kaže da će Microsoft sa zadovoljstvom dijeliti dio svojih prihoda s medijima u Australiji, odnosno i u drugim zemljama svijeta ako donesu slične zakone.

U ovom slučaju, Google i Microsoft su u potpuno drukčijoj situaciji jer dok Google dominira tržištem pretraživanja i na oglašavanju okreće milijarde, Microsoftov Bing ima skroman udio tako da najavljene promjene neće osjetiti u svom poslovanju. Casey Newton, osnivač pretplatničkog servisa za vijesti Platformer to je opisao ovako: I ja mislim da bi bilo super kada bi SAD prihvatile zakon koji će naštetiti svim mojim konkurentima bez da utječe na mene.

Slika nije dostupna Google najavio blokadu tražilice u Australiji ako bude prisiljen plaćati vijesti

Inače, ministar za komunikaciju australske vlade Paul Fletcher već je najavio kako, u slučaju Googleova napuštanja tržišta, imaju plan B i rezervnu opciju. A taj plan B uključuje i Microsoftovu tražilicu Bing, kao i DuckDuckGo. Bit će itekako zanimljivo pratiti kako će se situacija razvijati u Australiji jer bi donošenje zakona koji bi direktno utjecao na poslovanje Facebooka i Googlea moglo biti samo prvi korak koji bi mogle slijediti ostale zemlje, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za ove dvije velike tehnološke kompanije.

Izvor: Axios


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti